Kulturálódjon Ön is a farsang farkán!

A Tavaszi szél vizet áraszt sanzon megannyi - népi-urbánus, gitáros-citerás, tangóharmonikás-pásztorfurulyás - interpretációját bemutató promóvideó levetítése után a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban ma élőben is beharangozták a sajtónak a Kultúrházak Éjjel nappal című rendezvénysorozatot.

Az összejövetel atmoszféráját egy váratlanul betoppant, de jó szívvel fogadott busó alakoskodó fokozta a végsőkig, nem véletlenül: az UNESCO által is mélyen respektált mohácsi busójárás a sorozat kiemelt eseménye lesz.  

Fotó: Bárkay Tamás
Fotó: Bárkay Tamás / Népszabadság

A 9. kultúrfolyammal február 13 és 15 között - ahogy az összejövetelen többek mellett megjelent Hoppál Péter kultúr-államtitkár fogalmazott - a "farsang farkán" – örvendeztetik meg a publikumot a szervezők, tehát a Magyar Népművelők Egyesülete, a Kulturális központok Osszágos Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet. A pénzt - 10 millió forintot, tehát pont annyit mint tavaly - az EMMI adja.

Mint megtudhattuk, az attrakcióban való részvétel lehetőségével eddig hozzávetőleg 200 művelődési intézmény élt, amelyek nagyjából 1000 programot kínálnak az érdeklődőknek. De még senki sem csúszott le: február 1.-ig lehet csatlakozni, itt.

A népművelőket egyesítő szervezet vezetője, Sajó Attila elmondta: tavaly 160 ezren voltak kíváncsiak a különleges kultúrházi kínálatra, ezúttal ezt a számot is felül akarják múlni, ami egyébként azért is sikerülhet, mert most először határon túli kultúrintézmények is bekapcsolódnak a programba. Példaképpen a nagybányai Teleki Magyar Házat említette. 

Egy kis ízelítő: Kecskeméten koncertekkel, éjszakai palóc táncházzal, maszk-készítéssel várják a közönséget, a Balaton-felvidéki Vonyarcvashegyen egyebek mellett meseszínház és  kaktuszkiállítás, Miskolc-avason farsangi forgatag kápráztatja el a nagyérdeműt, Komáromban, közelebbről Koppánymonostoron "Tavaszi portalanítás" címen a helyi lakók fotói és filmjei elevenítik meg a városrész közösségi házával kapcsolatos eseményeket, történeteket. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.