Kukkolás a Gyönyörök kertjében

Mostantól virtuálisan is be lehet járni a Gyönyörök kertjét: egy cég 3D-s, virtuálisvalóság-filmet készített Hieronymus Bosch (1450–1516) holland festő több 500 éve készült remekművéből.

A festő halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév apropóján, hat hónapnyi munkával előállított filmben egy hatalmas repülő hal hátán járhatja be a néző a triptichon három részét, azaz a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot – írta a BBC News nyomán az MTI.

A filmet készítő vállalat számítógépes technológiával „vágta ki” a nagyméretű szárnyas oltárképen szereplő fákat, virágokat, fantasztikus állatokat, a szenvedő emberalakokat, majd animálták őket, olyan háromdimenziós látványt adva közönségnek, amelynek az a benyomása támad, mintha belekerült volna a festménybe.

Bosch 11,8 méterszer 6,4 méteres, hátrom táblából álló olajképe a madridi Prado Múzeumban található, sérülékenysége miatt azonban nem szállíthatták el a festő szülővárosába, a ‘s-Hertogenbosch-i Észak-brabanti Múzeum kiállítására, az emlékév fő attrakciójára.

A különleges filmet a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez, okostelefonra készítették, de tableten is megnézhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.