Közös osztrák-magyar Haydn emlékév

Haydn zenéje Ausztria és Magyarország közös kulturális kincse - mondta Helmut Bieler burgenlandi tartományi tanácsos kedden Eisenstadtban (Kismartonban) a közös osztrák-magyar Haydn-évet bemutató sajtótájékoztatón.

Az Ausztriában született, de Fertődön, az egykori Eszterházán több évtizeden át alkotó Joseph Haydn halálának jövőre lesz a 200. évfordulója. Az osztrákokkal közös emlékév kiemelkedő programjait ismertette kedden Eisenstadtban Csák Ferenc, a magyar kulturális minisztérium államtitkára, valamint Helmut Bieler tartományi tanácsos. Mindketten megemlítették, hogy - mindenekelőtt Fischer Ádám munkája nyomán - két évtizede osztrák-magyar együttműködés keretében gondozzák, kutatják, mutatják be Haydn művészetét. A burgenlandi tanácsos fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Haydn kora multikulturális közegében a magyar és a horvát népdalokból is kapott inspirációt. A komponista zenéje közös kincse Magyarországnak és Ausztriának, hangsúlyozta Bieler.

Csák Ferenc államtitkár bejelentette: Magyarország 400 millió forintot szán az emlékév kulturális eseményeire. 2009 május 31-én, a zeneszerző halálának 200. évfordulóján a világ nagy koncerttermeiben és több magyar városban - például Budapesten, Sopronban, Esztergomban, Pécsett és Balatonfüreden - felcsendül Haydn A teremtés című oratórikus műve. A magyar fővárosban a Zeneakadémián adják elő az oratóriumot - ez lesz időlegesen az utolsó előadás a felújítás miatt bezáró koncertteremben.

A fertődi Esterházy kastélyban exkluzív koncerteket rendeznek. Fellép például az Orchestra of the  Age of  Enlightenment, Roger Norrington ve-zényletével, a Tomasini vonósnégyes, a Mosaiques-vonósnégyes és Malcom Bilson is. Rajtuk kívül meghívják Eszterházára a világ Haydn fesztiváljainak állandó szereplőit.

Az emlékévet szervező Klassz Zenei Iroda a Magyar Televízióval közösen Haydn Maratont rendez a Millenárison: május 31-én déltől éjfélig Haydn művek csendülnek fel, de az eredeti klasszikus zene keveredik más műfajai megoldásokkal is. Ezen a napon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet a Millenárissal zenevillamosok kötik majd össze.

A sajtótájékoztatón a burgenlandi főtanácsos Haydn Armida című operájának eredeti partitúráját adta át a magyar államtitkárnak. A partitúrát korabeli hangszerekkel együtt a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki. 

Csák Ferenc tudósítónk kérdésére válaszolva azt mondta: reményei szerint a Haydn emlékév kezdete előtt, még az idén aláírják a fertődi kastély felújításának első üteméről szóló szerződést. Először a kastély teljes külső és belső felújítását végzik el, több mint hárommilliárd forintért. Az összeg 85 százalékát uniós forrásoktól remélik. A munkálatok 2011-ben fejeződnek be.  A második ütemben építik meg a foga-dóépületet.

Haydn és Esterházy Fényes Miklós életnagyságban

Huszonötmillió forintot szeretne összegyűjteni Joseph Haydn fertődi szobrára a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a tegnap elindított közadakozási mozgalom révén. Erős Apolka és Baráz Tamás pályázaton kiválasztott kompozíciója a zeneszerzőt és mecénását, Estreházy “Fényes” Miklóst életnagyságban jeleníti meg, figuráikat a kastély lakóivá téve. A gyűjtés számlaszáma a www.nemzetimuemlek.hu oldalon található meg.

(KISMARTON)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.