Az EMMI-nél a kádercsere fontosabb, mint a siker

Hoppál Péter, az Emmi kulturális államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője a diplomások közfoglalkoztatásáról hirdetett sajtótájékoztatót a Baranya megyei Berkesdre, de inkább annak a bejelentésnek volt hírértéke, amelyet lapunk már csütörtökön megszellőztetett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2013 végén indult kulturális közmunkaprogram eddig lezárult két szakaszáról szóló sajtótájékoztatót hívott össze, de végül sokkal érdekesebbnek bizonyult, hogy Hoppál Péter éppen Berkesden, e kis Baranya megyei településen jelentette be, hogy államtitkárságát átszervezik, „új főosztályi struktúra” áll fel, és távozik Cseri Miklós államtitkár-helyettes is, aki mindössze nyolc hónapot töltött posztján.

Szendrei Anita közhasznú foglalkoztatás keretében festi II. Rákóczi Ferenc képét Rákócziújfaluban
Szendrei Anita közhasznú foglalkoztatás keretében festi II. Rákóczi Ferenc képét Rákócziújfaluban
Bugány János / MTI

Az államtitkárság már a pénteki Magyar Nemzetben is szinte mindenben megerősítette a Népszabadság előző napi értesüléseit: Cseri miniszteri biztosként és a szentendrei skanzen főigazgatójaként folytatja kormányzati pályafutását, a helyére tényleg Závogyán Magdolna érkezik, aki történetesen a pénteki sajtótájékoztatót is közösen tartotta leendő közvetlen főnökével, Hoppállal.

Azt a Népszabadság-információt tagadta csak a Magyar Nemzetnek nyilatkozva az államtitkárság, hogy konfliktusok lettek volna Hoppál és Cseri között. Az államtitkár a sajtótájékoztatón tudatta, hogy a skanzenben addig végzett teremtő munkáját a minisztériumi pozícióért otthagyó Cseri eredetileg is csak erre a pár hónapra vállalta a helyettes államtitkári feladatot, ameddig „a kulturális alapellátás első periódusával összefüggő szervezőmunka” le nem zárult, igaz, erről az előzetes elhatározásáról csak most, utólag értesült a közvélemény.

A sajtótájékoztató „fő” témájáról lapunkhoz mostanáig nem jutott el közlemény. Úgy tudjuk, hogy a tárca adatai szerint a közfoglalkoztatásnak ez a formája egyre népszerűbb, folyamatosan fokozódik iránta az érdeklődés, és ez a trend folytatódik a a harmadik fázisban is, rekordszámú jelentkező regisztrált. A minisztérium szerint a program még abban is sikeres, hogy visszavezesse a benne résztvevőket a munkaerőpiacra. Mindamellett már az indulástól fogva erőteljes kételyek fogalmazódtak meg a sajtóban.

Kérdés volt, milyen használható gyorstalpaló képzéseket nyújthat a kulturális program a többnyire eleve magasan kvalifikált embereknek. A program kidolgozói szerint számos olyan tudást és képességet szerezhetnek meg a kulturális közmunkások, amikre más irányú felsőoktatási tanulmányaik során nem tehettek szert. A helyi kulturális adatbázisok kiépítése, a szükséges digitalizációs munkák végzése például segítheti a későbbi elhelyezkedést, és az sem zárható ki, hogy a művelődési intézmények, amelyeknél alkalmi munkát kapnak, később munkatársként is foglalkoztatni tudják őket.

Igaz, ez az intézményhálózat nem sok embert képes felszívni, és a helyi közösségépítéshez érdemben hozzájáruló munkavégzés lehetőségei is korlátozottak. Közmunkaprogramokban részt vevő forrásaink beszámolói alapján is úgy tűnik, hogy a differenciálás, a kulturális közfoglalkoztatás bevezetése a rendszeren belül talán nem hiábavaló ötlet, de sokat nem érdemes tőle várni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.