Közbeszerzési jogsértés miatt megbírságolták a Szépművészetit

A Szépművészeti Múzeumot 3 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel a föld alatti bővítésre kiírt tender dokumentációját az eredményhirdetés után módosította, a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján található. FRISSÍTVE

Az oktatási és kulturális miniszter még 1997-ben jelölte ki a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot arra, hogy készíttesse el a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének engedélyezési tervdokumentációját. A projekt lényege, hogy a Hősök tere alatt épülne meg a múzeum látogató- és turisztikai központja. A szakszolgálat Szécsi Zsolt nevű saját közalkalmazottját, valamint a Mányi István Építész Stúdió Kft.-t és a Karácsony Építész Iroda Kft.-t bízta meg a feladattal. A munka elkészült.

Szépművészeti Múzeum
Szépművészeti Múzeum

A múzeum 2009 májusában szerződést kötött a Szécsi és Társa Építész Stúdió Kft.-vel arra, hogy a bővítéshez kapcsolódó műemléki rekonstrukció engedélyezési tervdokumentációjának továbbtervezését ez a cég végezze. A stúdiónak nevet adó Szécsi Zsolt - időbeli korlátozás és ellenérték nélküli - kizárólagos felhasználási jogot kapott. Mányi István és Karácsony Tamás tervezők azonnal reagáltak: mint eredeti szerzők nem kívánnak lemondani más számára az engedélyezési tervben szereplő megoldások felhasználásáról.

A Szépművészeti Múzeum tavaly augusztusban indított közbeszerzést a tendertervezésre. A közbeszerzésre a három építész - Mányi István, Szécsi Zsolt és Karácsony Tamás - nevével fémjelzett irodákat hívta meg. A tender dokumentációban az állt, hogy az ajánlatkérő múzeum - a tervezők jogainak elismerése mellett - megbízza azokat a tervezés továbbfolytatásával az irányításával. A tender győztese ugyan is Design & Build (tervezés és építés) konstrukcióban fogja megépíteni a föld alatti létesítményt. A tervezők a fővállalkozóval kötendő szerződésbe "diktált alvállalkozóként" kerülnek bele, díjukat az építész kamara díjszabása szerint számítják, és az része lesz a kivitelezési költségnek.

Az ajánlatkérő tavaly szeptemberben mindhárom irodát nyertesnek nyilvánította a maga területén. A szerződéskötés előtt azonban még egy egyeztetést tartott, amelyben "társtervezőre" fogalmazták át a tenderdokumentációban szereplő "diktált alvállalkozói" pozíciót.

Ekkor lépett színre a projekt támogatását kezelő Pro-Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft., amely az ellenőrzése során jogsértést észlelt. A jogsértés abban állt, hogy a nyertesek kihirdetése után módosították - az ajánlatkérő kezdeményezésére - a tender dokumentációt, a diktált alvállalkozóból társtervezővé minősítve át a nyerteseket. A Pro-Régió a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely úgy vélte, hogy a nyertes kihirdetése után nem módosítható a közbeszerzés, mindkét fél kötött az addigiakhoz. Miután a múzeum megsértette ezt a törvényi előírást, jogot sértett, amelyért 3 millió forint bírságot is kiszabott a döntőbizottság. Ez a bírság a magasabbak közé tartozik a Közbeszerzési Döntőbizottság gyakorlatában.

A Szépművészeti Múzeum szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a múzeum álláspontja szerint a KDB által kifogásolt, a szerződésre vonatkozó módosítás pont azért történt, hogy az eljárás jogszerű legyen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.