Kötelező Tüskevár

Mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az irodalmunk jelentős alkotásait, az általános iskolák kötelező olvasmányait feldolgozó történelmi filmek. A regényekhez kötődő helyszínek meglátogatása remek szünidei program.

Fekete István Tüskevárjából 1967-ben készült úgynevezett „ifjúsági filmsorozat” Fejér Tamás rendezésében. A két hetedikes korú fiú nyári vakációja igazi természetközeli élmény, míg Fekete nem titkoltan nevelő szándékból is írta a művet. Ezt a sorozatot még sikerült a Kis-Balaton környékén leforgatni, nem úgy, mint Balogh Gábor mintegy fél évszázaddal később készült azonos című filmjét.

Balogh gyermekkori nosztalgiából az ő 2012-es változatát, olykor igencsak nagy anyagi nehézségek árán – volt, hogy a forgatás pénzhiány miatt egy az egyben hetekre leállt –, Csongrád városának közelében, a Kis-Tisza partján forgatta. A rendező elmesélése szerint kamaszkorában őt is hasonló horgászélmények érték, mint Tutajost és Bütyököt. Az viszont tény, hogy Fekete Istvánt konkrétan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Kis-Balaton inspirálta, a Diás-sziget és környéke, ahol még ma is ott a Fekete István-emlékhely, illetve a regényből és a filmből is ismerős Matula-kunyhó.

Az arra járó turistáknak még egy ezrest sem kell adniuk egy kétórás vezetett kirándulásért a környéken, amely a XVIII. század végéig a magyar tenger öble volt, és gőzhajó is közlekedett arrafelé. Az 1967-es sorozat pedig igenis itt forgott, és nem a regény és film nevével azonos Tüskeváron.

Népszabadság belföldi úti célok, Top 100 Titok 990 Ft, a nagy újságárusoknál

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.