Kortárs hiphop az A38-on

Real Your Nature címmel vadonatúj partisorozat hivatott feldobni a csütörtök estéket - kár, hogy havonta csak egyszer. Mindenesetre szeptember 17-én a kortárs underground hiphop jeleseitől zeng majd a hajó: Oddateee, Bleubird és Ben Sharpa pirít az A38-on.

„A Real Your Nature helyzetkép az elektronikus zene valódi jelenéről és jövőjéről" - szól a hivatalos krédó, és nincs okunk kételkedni e szavakban. Pláne, ha kiderül, hogy a Real Your Nature a legújabb budapesti partisorozat neve, amelyért egyébként Cadiknak és persze az A38-nak lehet sűrűn hálát rebegni. A koncepció szerint ezután minden hónap valamelyik csütörtökén a nemzetközi elektronikus zenei szcéna meghatározó egyéniségei lépnek fedélzetre, hogy az ilyesmire oly fogékony magyarok számára is kiderüljön: van élet a határon túl is.

Ben Sharpa
Ben Sharpa, rapper, Csíder István Zoltánnak,

Na, nem mintha kételkednénk ebben, továbbá ne tudnánk a világról, de azért jólesik olykor a megerősítés.

Az első Real Your Nature esten három nagyon komoly MC lép színpadra, mindannyian különleges szereplői a zenei világnak. Közülük alighanem a bronxi Oddateee örvend a legnagyobb ismertségnek: második albuma, a Halfway Homeless dälek labeljénél, a Deadverse-nél jelent meg, amire pedig az underground boszorkánymestere áldását adja, az olyan nagyon rossz már nem lehet talán. Frusztrált, kegyetlen, masszív - a hely e kifejezésekkel ajánlja Oddateee beatjeit és szövegeit. A kedvenc hívószavaim.

A szintén a tengerentúlról, pontosabban Floridából érkező Bleubird igazi showman, de nem a floridai nyugdíjas tempóban adja elő: széttekert absztrakt ütemekre vonaglik majd a test és az okos szó - utóbbi egyébként jórészt rögtönzött lesz, hiszen Bleubird erősnek mondható a freestyle műfajában. Is.

Ben Sharpa: Hegemony

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Én mégis Ben Sharpát várom leginkább: a dél-afrikai Sowetóban született MC veteránnak számít otthon. Igazi ikon a Fokváros környéki hiphopban. Az apartheidet kultiváló rezsim elől az Egyesült Államokba menekült, majd onnan 1993-ban repatriált Ben Sharpa mindenkit elküld a francba, akit csak érdemes. A szövegeit vastag és nyúlós, mégis kőkemény politikumba bújtató Sharpa-vezérnek mindenről és mindenkiről megvan a véleménye: az országot egy (két?) tál lencséért eladó politikusokról, a kebelező multikról, az erőszakszervezetekről, a rasszistákról - mindezt pedig halálosan kemény, zsánermixnek mondható beatekre osztja: van itt techno, dub, minimál, meg minden.

Havonta egyszer tehát megvan a fix csütörtöki program: Real Your Nature. Szeptember 17, a38. Belépő: ezer.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.