Kordokumentumok az ortodox zsidóságról

Az ortodox zsidóság életéről szóló fotókiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség központjában. Az épületben ortodox zsidó múzeumot hoznak létre és ez a kiállítás lesz a múzeum egyik alapgyűjteménye - mondta el Villányi András fotóművész, a felvételek készítője.

Beszámolt arról, hogy a Hagyományok képekben című tárlat központi eleme az a fotó lesz, amelyen a XVIII. század végén élt Taub Izsák nagykállói caddik (a magyar népnyelvben csodarabbi) leszármazottja gyertyával díszített ünnepi asztalnál szakállas, fekete kalapos rabbik társaságában a Szól a kakas már kezdetű szatmári népdalt énekli.
Villányi András az 1970-es évek óta fotózza az ortodox és a neológ zsidóság életét, mindennapjait, ünnepeit. 40-50 ezer fotót őriz, a tárlaton az utolsó 30 évben született és az ortodox magyar zsidók életét bemutató 36 képet, három kivételével fekete-fehér fotókat láthat az érdeklődő ünnepekről, szertartásokról, temetésről, bánatról és gyermektáncról.

Arra a kérdésre, hogy miért pont 36 képet választott ki a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség tárlatára, Villányi András azt válaszolta: régi zsidó legenda szerint 36 igaz ember tartja fenn a világot érdemeivel, vagyis az erkölcsös viselkedés parancsolatának természetes elfogadásával.

A fotóművész úgy tartja, hogy a magyar zsidóságról készített hatalmas mennyiségű képe kordokumentum, mert a zsidóság élete, munkálkodása egyúttal a magyar kultúra része is, megörökítésre érdemes és nem szabad elveszíteni - hangsúlyozta.

Villányi András 1948-ban született Győrben. Műszaki diplomát szerzett, és először műszaki fotókat, oktatófilmeket készített, majd Chochol Károly fotóriportertől tanulta meg a riportfotózást és Scheiber Sándor (1913-1985), az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója bíztatására kezdte fotografálni a magyar zsidóság mindennapjait.
Villányi Andrásnak két albuma is megjelent: az egyik a budapesti zsinagógákról szól, a másik az ortodoxok, a haszidizmus történetét meséli el képekben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.