Köpködő rajongó ihlette a Pink Floyd albumát

Roger Waters kulisszatitkokat árult el a Pink Floyd The Wall című albumáról.

A Pink Floyd The Wall, A Fal című rockoperája 1979-ben jelent meg stúdióalbumként. Ebből született meg a színpadi produkció, az élő album és a most bemutatásra kerülő mozifilm. 

Roger Waters egy interjúban arról beszélt, hogy a tízéves turnézás alatt a Pink Floyd népes közönség előtt játszott. Nagy részük  a zenekarra volt kíváncsi, de sokukat csak a sör érdekelte. Emiatt Waters egyre jobban elidegenedett a közönségtől, úgy érezte, hogy láthatatlan fal van közöttük. Ez ihlette a konceptalbumot. Egyes források szerint A Fal megszületéséhez az is hozzájárult, hogy a kanadai turnéjuk alatt az egyik rajongó feljutott a színpadra és leköpte őt.

rogerwaterstours.com / rogerwaterstours.com

 

Egy hónappal azután, hogy a Pink Floyd elkezdett dolgozni az albumon, megkezdődtek a színpadi produkció dizájnjának munkálatai is. Az első élő koncertet 1980 februárjában tartották. Ennek során egy 12 méter magas falat tégláról téglára építettek fel a show alatt. A látványt hatalmas felfújható figurákkal is fokozták – amelyek később a zenekar védjegyévé is váltak – valamint különféle animációkat vetítettek a falra.

A Fal megszületése egyben a Pink Floyd végét is jelentette, miután Roger Waters és Richard "Rick" Wright között az 1979-es felvételek alatt egyre jobban elmélyült a szakadék. Waters végül kilépésre kényszerítette a billentyűst, később pedig ő maga is kiszállt a zenekarból, amelynek a vezetője így David Gilmour gitáros lett.

Waters miután kirúgta Wrightot, később szerződéses megállapodás keretében visszahozta az egyébként veszteséges turnéra. Ennek köszönhetően a billentyűs volt a Pink Floyd egyetlen tagja, aki nem veszített pénzt a koncertkörúttal. A zenekar teljes jogú tagja ugyanakkor csak az 1994-es The Division Bell idején lett.

Bár a Pink Floydból kiszállt, A Fal jogai Roger Watersnél maradtak. Ennek köszönhető, hogy 1990-ben Berlinben, a Potsdamer Platzon, Németország újraegyesítésének ünnepén előadhatta a teljes albumot, 2010 és 2013 között pedig turnéra indulhatott egy grandiózus színpadi show-val.

rogerwaterstours.com / rogerwaterstours.com

 

A Roger Waters: The Wall világturné 2010. szeptember 15-én indult Torontóban és az észak-amerikai Quebec City-ben ért véget 2012. július 21-én. 2013 nyarán pedig újra visszatért Európába - hazánkban a Puskás Ferenc Stadionban láthatták a rajongók. Ennek a turnénak a felvételeit és interjúit tartalmazó DVD-t április 22-től dobják piacra Magyarországon. A duplalemezes változaton olyan extrák is találhatóak majd, mint az athéni vagy a Buenos Aires-i koncertek.

A 2010-2013-as világturné becslések szerint 37 millió fontba, átszámolva több mint 14 milliárd forintba került a Roger Watersnek. Ugyanakkor csak a turné első, észak-amerikai ágával több mint 63 millió fontot, azaz közel 25 milliárd forintnak megfelelő összeget hozott a Pink Floyd alapítójának konyhájára, 2013-ra pedig a harmadik legnagyobb bevételt produkáló koncertkörút lett világszerte.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.