Még csak most ér véget a törzsi világ

Nézzék meg a Wikipédiát: ott le van könyvvásározva az ünnepi könyvhét! „Könyvvásár 2008-ban a budapesti Vörösmarty téren.” Ezt írták a jobb fölső kép alá. Ezt olvassuk Závada Pál és Parti Nagy Lajos ősz kobakja fölött. A szóismétléstől menekülő kollégák is gyakorta belemenekülnek ebbe a „könyvvásárba”, amikor az ünnepi könyvhétről írnak.

Pedig a vásár – az valami más. A heti, havi, éves vásárokra hetente, havonta, évente egyszeri választék és vevőkör jön össze. Erre valók. Nem arra, hogy a portékát ünnepeljék. A marhát, a csizmát, a karalábét.

Kiszabadulva a látó- és hallótávolság szűk cellájából
Kiszabadulva a látó- és hallótávolság szűk cellájából
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A könyvhét Budapestje tele van könyvesboltokkal, na pláne könyváruházakkal, amelyekben mindennap minden van. Árengedményekért és akciókért sem kell a Vörösmarty térre menni. A diktatúrában, amikor nem voltak valóságos árak, csak valóságos hiányok, még lehetett abban a hitben tülekedni ezért-azért a könyvhetes Vörösmarty téren, hogy ott vagy soha. De most? Minden kiadó boldog, ha utánnyomhat. Online vétellel is, elektromos könyvként is van mindig minden. Belföldről, külföldről. Magyarul, angolul, arabul. A kivétel csak a szabályt erősíti. De hát az anya is, a nő is, a Jézus is ott van, ha van, nékünk mindennap. Mégis kell az anyák napja, a nőnap, a karácsony. Amikor a mindennapi tudatunkból föltoljuk a mindennapjaink kincseit az Ünnepi tudatunk fényébe.

A könyvvilág a legmultikulturálisabb és legplurálisabb világ. Ez az ő sajátossága. Minden világnézet, irányzat, kultúra, kor, ízlés és érdeklődési terület jelen van benne. A könyv szabadította ki az emberi szellemet a látó- és hallótávolság szűk cellájából. A kulturális, világnézeti, törzsi gettóból. Mert időn és téren át mindent átfog a könyvek tere. Mondjuk, a Vörösmarty tér. Együtt vannak ott szellemi rokonaink és ellenségeink. Ott tülekednek szeretett szabad szellemeinktől két lépésre a könyvvilág, a multikulturális, plurális világ ellenségei, és bevásárolják magukat a könyvvilágba. Amíg létezik ez a könyvvilág, nem vesznek erőt rajtunk a hazánk színvilágát pusztító tökfejek, akik valaminő „egységes nemzeti kultúrában” látják Magyarország erejét, erényét és egylényegűségét a kínai pártdiktatúrával.

A könyvvilág nem volt, hanem lesz. Hatalmasat tágult, amikor az író kezét felváltotta a nyomdagép. Hatalmasat, amikor az írástudók törpe kisebbségből túlnyomó többséggé váltak. Hatalmasat tágul most, amikor a könyv elválik az anyagtól, elektromos részecskékkel áramlik, és egész könyvtárakat vihetünk magunkkal a zsebünkben. Amikor az olvasni tudó többségből többnyelvű, nemzetközi és könyvtudó többség lesz, hát az lesz majd a leghatalmasabb tágulás.

Akkor fogunk végképp kitágulni a törzsi világból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.