A kiskőrösi polgármesternek nem kell a Könyvhét

A korábbiaknál kevesebb elmarasztalni valóra lelt a rendezők által fölkért kritikus az idei, 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok kínálatában. A kiadók jelentős, szép új könyvekkel jönnek ki a csütörtökön nyíló és hétfő este záruló sátrakba, pavilonokba országszerte, állapította meg Tarján Tamás irodalomtörténész a Petőfi Irodalmi Múzeumban kedden tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezúttal nincs „maradék áru”, korábbi évekből származó kiadvány az újnak beharangozottak között.

Azt ugyanakkor megkérdőjelezte, helyes-e, ha a mostani, szám szerint 345, magyar szerzőktől származó újdonság tizede, kilencede kifejezetten szórakoztató mű, ami eddig nem volt szokásos. Ez nyilvánvalóan arányeltolódást jelez, fűzte hozzá – vélhetően a könyvkiadás, a könyvhét, valamint a közönség viszonyában.

Rendezésben és kiadáspolitikában általában a hagyományokat követi az idei betűünnep. A központi helyszín ezúttal is a pesti Vörösmarty téren lesz, itt és az utcatorkolatokban – Zentai Péter László, a rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatójának beszámolója szerint – 147 pavilonban 220 hazai és határon túli kiadó kínálja portékáit. Az is megszokott, hogy az Oroszlános kútnál, illetve a Vigadóval szemben fölállított két színpadon egész nap könyvbemutatók, zenés műsorok követik egymást, amelyeket a Magyar Rádió is közread. Az eseménysorozat csütörtök délután négy órakor a kissé furcsán hangzó Katasztrófavédelem Központi Zenekarává átkeresztelt korábbi tűzoltózenekar bevonulásával kezdődik. Az ünnepi megnyitót Háy János író mondja. Ezzel egy időben külön megnyitó lesz Székesfehérváron is. A város az idei Szent István Emlékév kapcsán gazdagítja könyvünnepét. Bráger Éva alpolgármester elmondta, a könyvhétre egyebek között emlékkiállítást is rendeznek Janikovszky Éva és illusztrátora, Réber László munkásságáról.

Megszokott, hogy az MKKE fölkérésére minden évben egyre több város, falu szervez könyvheti rendezvényeket – az idén is 80-85 település tartozik ebbe a körbe –, most azonban szokatlan dolog is történt. Kiskőrös fideszes polgármestere azzal válaszolt a fölkérésre – tudtuk meg az MKKE igazgatójától –, hogy a helyi könyves vállalkozások védelme érdekében az önkormányzat nem engedélyezi a könyvhetet a városban. E sajátos megközelítéssel eddig nem találkoztunk, és remélhetőleg nem akad követőkre, annál is inkább, mert nagyfokú tájékozatlanságról tanúskodik: a könyvhét a kortárs magyar irodalom, könyvkiadás és -kereskedelem üzleti szempontból is jelentős eseménye ugyanis. Erkölcsi jelentőségét pedig e helyütt talán nem kell bizonygatni.

Ezért rendeznek a határon túl is magyar könyvhetet: Kolozsváron az idén ismét, és már Aradon is, ott az Irodalmi Jelen folyóirat szervezésében. És persze ezért van az is, hogy nemcsak új könyvek szerepelnek a programban, nemcsak író-olvasó találkozók lesznek, hanem zene, tánc és bábszínház is vonzza majd a közönséget. Újdonság a Könyvnapi verselő, amelynek keretében középiskolások mondják el közönség előtt kedvenc verseiket; fölcsendülnek megzenésített költemények is; szombaton, a Vörösmarty téri Könyvek éjszakáján pedig írók kísérik magukat gitárral: Barna Imre, Bornai Tibor, Bródy János, Grecsó Krisztián, Háy János (ő köteteivel együtt az egyik főszereplője az idei ünnepnek), és Vámos Miklós várja az érdeklődőket.

Könyvhét Vörösmarty tér
Könyvhét Vörösmarty tér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.