Könyvek – ingyen, bárkinek

Ha megtetszik egy könyv, el lehet vinni, olvasás után azonban várják vissza, ha nem ezt, akkor egy cserepéldányt a KMO Nyitott Könyvespontnál, amely a Köki Terminál bevásárló- és szabadidőközpontban nyílt meg.

Nyolcvankilenc éve működik a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, amelyet néhány éve felújítottak. A KMO újabb lehetőséget talált ki: a KMO Nyitott Könyvespontot, amely elnyerte a KÖKI Terminál tetszését is, így a 2. emeleten helyet is adtak neki (XIX., Vak Bottyán utca 75. A-C.).

A nyitott könyvszekrény ötlete a performer-duó Clegg & Guttmanntól származik. Az első szekrényeket 1990-ben állították fel a német Darmstadtban és Hannoverben. Az volt ezzel a céljuk, hogy mindenféle regisztráció nélkül, bárki és bármikor ingyen hozzáférhessen a könyvekhez. Később hasonló pontok jelentek meg Bonnban, Grazban, majd Bécsben, amelyek hamar népszerűvé váltak. Rendben tartásukat mindenféle szervezés nélkül, önként végzik a járókelők, reméljük, ez nálunk is így lesz.

A kispestiek elképzelését számos könyvkiadó támogatta, és bárki csatlakozhat az adományozókhoz. Ajánlással is el lehet látni az ajándékköteteket, például arról: miért tetszik a könyv, melyik korosztálynak, milyen érdeklődésű embereknek ajánlja.

A KMO Nyitott Könyvespont polcairól tehát bárki bármelyik példányt elviheti. De azt kérik a KMO-sok, ha elolvasták a művet, vigyék vissza. Ha annyira megtetszett, hogy megtartanák, azt is lehet, de cserébe egy másikat várnak. Így a könyvállomány cserélődik, de mindig nagyjából azonos mennyiségű kötet vár az olvasókra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.