Könyv egy párizsban élt magyar szobrászról

Először készült magyar nyelvű monográfia Beöthy István magyar születésű, de Párizsban élt szobrász munkásságáról. Passuth Krisztina Széchenyi-díjas művészettörténész kötetét, amely az Enciklopédia Kiadó gondozásában jelent meg, pénteken mutatják be a KOGART Házban.

Passuth Krisztina az MTI-nek elmondta: azzal az elhatározással kezdett a monográfia megírásához, hogy megismertesse a magyar közönséggel Beöthy István szobrászművészt, aki Jászapátiban gyerekeskedett, majd Rippl-Rónai és Vedres Márk műhelyében tanult, később a képzőművészeti főiskolán végzett, s 1926-ban Párizsban telepedett le.

A Beöthy-kötet 150 oldalas, mintegy 200 műtárgyfotót tartalmaz, s további 150 kis képet a szobrokról, mellettük a leírásukkal. A kötetbe bekerült egy francia szerző még soha nem publikált Beöthy-életműkatalógusa, a művész egy vázlatkönyve, amely 151 szobor leírását tartalmazza, és egy olyan lista, amely rögzíti - hol magyarul, hol franciául -, kinek adta el egy-egy alkotását.

Passuth Krisztina 15 évig élt Franciaországban, így kapott anyagokat francia gyűjtőktől és kutatott a Francia Művészeti Levéltárban, ahol nagy Beöthy-anyagot őriznek. Megtalálta a szobrász elméleti munkásságának egyik fontos tanulmányát, az Aranysor című írást, amely ugyan franciául jelent meg, de magyar nyelvű eredetijét a levéltár őrizte, így az is bekerülhetett a monográfiába.

Mint a művészettörténész megjegyezte, Beöthy soha nem szakadt el a magyar művészeti élettől, több előadást tartott Párizsban magyar művészekről, így Csontváryról, ennek a kézirata is a könyvbe került. Magyarországon 1936-ban állított ki a francia muzikalistákkal, 1938-ban pedig a párizsi magyar absztraktok csoportjával, 1947 után az Európai Iskolával. A művész a II. világháború alatt részt vett a francia ellenállási mozgalomban, röplapokat sokszorosított, 4-5 linóleummetszete is előkerült Párizsban, és ez is gazdagítja a kötetet.

Passuth Krisztina elment Jászapátiba is, hogy fölkeresse azokat a helyeket, ahol Beöthy István a gyermekkorát töltötte. A helyi múzeumban ott áll egy korai szobra, és a temetőben is található egy általa készített síremlék.
Eddig egy német nyelvű monográfia jelent meg Beöthy Istvánról, és egyetlen magyar nyelvű katalógus 1983-ban, amikor a Magyarországon alig ismert szobrásznak az első életmű-kiállítása volt Pécsett és Budapesten. A most megjelent könyv 2-3 hónap múlva franciául is napvilágot lát - mondta a művészettörténész.

A Beöthy István című kötet bemutatójára a művész unokái elhoznak egy-két eredeti szobrot, Passuth Krisztina egy tulajdonában levő rajzot mutat be, és bele lehet lapozni Beöthy két elméleti főművébe, a La Série d'Or és a Le probléme de la Création című írásába - tette hozzá a Beöthy-könyv szerzője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.