Könyvsvenk 1.: Irodalmi séták és megállók

A rovat címében csak egy pillanatra ölelkezik össze irodalom és film. Ahogy a kamera pásztázza végig az elé kerülő tájat, úgy vetünk mi is egy pillantást azokra a könyvekre, amelyek valamiért kikerültek a kritikusok mindent látó, szigorú fókuszából. A Könyvsvenk tehát az ajánlott, és nem a kötelező olvasmányok lelőhelye.

Tomaji Attila : Márai Sándor (Elektra Kiadóház, 2008, 150 old, 1750 ft.)
Máraival nem lehet betelni. Naplók, újságcikkek, regények - számtalan verzióban, külcsínben, megunhatatlanul. A mindent elborító dagályban pedig jól jönnek a bólyák: az életművet elrendező, értelmező monográfiák. Rónay László és Fried István másfél éve megjelent összefoglalója után most a költőként is ismert Tomaji Attila mondja újra az ismert történetet. A szellemi élet különféle irányzatai számára mindig is problematikus szerzőjéről írott biográfiájának előszavában így ír: "Mai olvasói számára íróként és hangsúlyosan morális lényként egyformán fontossá vált. Ez az a helyzet, ami megosztja a róla gondolkodók táborát, azaz minden kezdődik elölről, vagy ha úgy tetszik, minden marad a régiben." S mivel Márai tekintélyes életműve egyetlen más magyar szerzőhöz sem hasonlíthatóan akár átesztizált önéletrajzként is olvasható, ezért "arra törekedtem, hogy a lehető legtöbb esetben átadhassam a szót e könyv főszereplőjének, s e breviáriumként is forgatható könyv oldalain jelenlétemet minél észrevétlenebbé tegyem."
A kötet a kiadó Élet-kép sorozat darabjaként jelent meg.

Marafkó László: Litera-túra (Hét Krajcár Kiadó, 143 old, 1380 ft.)
Több mint két éve jelenik meg a Budapest folyóiratban A szellem helye című sorozat. A szövegek a fővárosi lakhelyek bejárása során sajátos megközelítésben és stílusban idézik meg a klasszikus illetve maradandó életművű alkotók alakját, gondolatvilágát. Mikszáth, Cholnoky, Krúdy, Kassák, József Attila, Koestler, Rejtő, Ottlik, Mándy és még sokan mások adják az irodalmi utazás mérföldköveit. Az újságíróként és szerkesztőként is hírnevet szerző Marafkó a sorozat darabjai mellé több más esszét és beszélgetést is beilleszt. A kötet a nyolcvanas években több kiadást is megért Irodalmi séták című munka folytatásaként is olvasható.

Sipos Lajos: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" (Elektra kiadóház - Petőfi Irodalmi Múzeum, 2008, 164 old.)
Ideje volt már a közhellyé koptatott idézet mögé nézni. A farkaslakai születésű Tamási Áron életének és pályájának ez az első - több mint száz fényképpel és dokumentummal kiegészített - összefoglalója (egész pontosan a 2006-os kiadású élet- és pályarajz részben javított és átdolgozott változata). A főként az Ábel-trilógia szerzőjeként ismert Tamási "az egyetemes magyar irodalom fontos alakja, az Erdélyi.medencében megtelepedett székelyek világnak küldötte". Megélte a szegény földműves családok mindennapjait, megjárta Amerikát, a második világháborúban szószolója volt az etnikai és politikai problémák békés és méltányos rendezésének. 56-ban, a levert forradalom után a Magyar Írószövetség alelnökeként ő fogalmazta meg a magyar írók állásfoglalását Gond és Hitvallás címmel. És az sem véletlen, hogy a sokat idézett és máig népszerű író egyike volt a tíz leginkább meggigyelt és ellenőrzött magyar embernek. A könyv az ő története.

Ferencz Zsuzsanna: Hatosfogat (Irodalmi Jelen Könyvek, Arad, 2008, 190 old.)
Aki nem csak írókról, de írókat is szeretne olvasni annak a héten az erdélyi szerző rövidprózáit ajánljuk. "A Hatosfogatban nincsenek igazán sikeres sorsok, így vagy úgy, belső vagy külső kényszer okán valamennyi szereplő élete kisiklott. A könyv mégsem lehangoló olvasmány, a szerző a korhű keretbe helyezett történeteket bő humorral, iróniával meghintve teszi élvezetessé." A Román Televíziót és Rádiót, illetve több folyóiratot is megjárt, méltán ismert újságíró, szerkesztő és költő az utóbbi években vetette észre magát prózájával. A Kik és Mik, illetve a Kik és Mik ügyei után ez a harmadik, rendszerváltás utáni prózakötete.

 

könyvek
könyvek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.