Koncertek szilveszterkor és újévkor

Idén is több helyszínen rendeznek szilveszteri-újévi koncertet, összegyűjtöttünk közülük néhányat.

Az Amadinda együttes 2008 utolsó napján a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Szakcsi Lakatos Bélával és Presser Gáborral ad szilveszteri koncertet. A Jár a zenevonat című esten több nemzet zenéjét idézik meg olyan darabok előadásával, amelyeket máskor nem hallhat a közönség. Közreműködik Szalai Péter, Szalóki Ágnes és a fiatalokból álló Triginta Percussion. A koncert 22 óra 45 perckor kezdődik. Éjfélkor, a Himnusz és a közös pezsgőzés után folytatódik a zenélés, amelynek hossza a közönség akaratától is függ.

A Szent István bazilikában ingyenes koncert hallható: a bazilika énekkara Fehér László vezényletével és Koloss István orgonista közreműködésével karácsonyi motettákat énekel. Többek között előadják Palestrina Alma Redemptoris Mater című művét és bemutatják Halmos László Te Deumát.

Mága Zoltán a Bécsi Újévi Koncert ihletésére döntött úgy, hogy itthon is rendez valami hasonlót: a Budapesti Újévi Koncertet az Arénában rendezik meg január 1-én. Mága Zoltán vendége lesz Janza Katalin, Dolhai Attila, Bándi János, Fischl Mónika, Szakcsi Lakatos Béla, Galambos Lajos, Bangó Margit, Németh Anikó, a Cotton Club Singers, és még sokan mások, hiszen lesz olyan része a koncertnek, amikor 300 közreműködő lesz jelen a színpadon.

Újévi orgonakoncertet ad Kollonay Zoltán este fél nyolctól a nagykanizsai Felsővárosi Templomban, műsoron az Aida, a Négy Évszak, a Varázsfuvola, a Magyar Fantázia, az Új Évi Orgonakoncert részletei.

Fischer Ádám ötlete alapján vezette be újévi koncertjeit a Művészetek Palotája. Délután a gyerekeknek adnak műsort csupa meglepő vagy humoros művel, közreműködnek az MR Szimfonikusok és a váci Bartók Béla Zeneiskola növendékei. A felnőtteket este Joseph Haydn A teremtés című oratóriumával várják, amelyet a Londoni Filharmonikusokkal szólaltat meg Fischer Ádám. A koncert egyben a Haydn-év nyitánya.

A budapesti Olasz Kultúrintézet közönsége már negyedik alkalommal ünnepelheti az újévet a Budafoki Dohnányi Zenekarral és karmesterével, Hollerung Gáborral. A koncerten Verdi, Mascagni, Csajkovszkij, Rossini, Vivaldi, Johann Strauss, Paganini, Mancini és Nino Rota művei hangzanak el.

 A Páduai Szent Antal templomban az év első napján Bach-, Scarlatti-, Mozart-, Liszt- és Händel-kompozíciókat ad elő orgonán Kántor Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.