Koncert az éhség ellen

„Negyvenezer. Ennyi gyerek éhezik ma rendszeresen Magyarországon – több mint százezer pedig nem jut rendszeresen minőségi táplálékhoz” – sorolja Horgas Péter látvány- és díszlettervező, a Nemzeti Minimum program életre hívója a mellbevágó számokat.

A számok riasztóak, önmagukban azonban mégis túl absztraktak. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmagyarázza, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. „Az úgynevezett mobil játszóterünkkel jártuk az országot. Itt tűnt fel munkatársainknak az, hogy a gyerekek két-három perc ugrándozás után annyira elfáradtak, hogy le kellett ülniük. Mivel a jelenség hétvégenként még gyakoribb volt, nem volt nehéz rájönnünk, hogy az éhezés áll a háttérben.” Az MTA és a máltai szeretetszolgálat ezután térképezte fel a gyermekéhezés hazai mértékét. Horgas Péter azért hozta létre a Nemzeti Minimum programot, hogy a negyvenezerből egyszer és mindenkorra nulla legyen.

Sváb Richárd az Aréna és a Demján Alapítvány képviseletében, Tasnádi Bence színész, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő, Horgas Péter, Csöbör Katalin fideszes képviselő, Vecsei Miklós és Szinetár Dóra
Sváb Richárd az Aréna és a Demján Alapítvány képviseletében, Tasnádi Bence színész, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő, Horgas Péter, Csöbör Katalin fideszes képviselő, Vecsei Miklós és Szinetár Dóra
Nemes Sándor

A Nemzeti Minimum plakátjai azt a szeptember 26-i koncertet hirdetik, amelyen mintegy 200 művész lép fel. Szinetár Dóra – aki nem csupán énekel a rendezvényen, de annak háziasszonya is lesz – szerint épp az a szép a mozgalomban, hogy szelíden közelít a cél felé: „Fröcsögve és hőbörögve nagyon hangosnak lehet lenni, csak az ember nem ér el semmit.”

A program viszont szép lassan maga mellé állít mindenkit. A civilek mellett az egyházakat, sőt valamennyi parlamenti pártot is. A konkrét cél egy országgyűlésihatározat-javaslat benyújtása, amelynek eredményeként elérhető, hogy költségvetési okokból ne éhezzen gyerek Magyarországon.

Az Arénát állami nap keretében, ingyen kapták meg a szervezők Balog Zoltán minisztertől, mindenki ingyen lép fel és szolgáltat a rendezvényen. Az egyetlen dolog, amihez pénzt fogad el az alapítvány, az a nehéz sorsú gyermekek utaztatása. A Demján Alapítvány 300 gyermeket visz az Arénába.

A belépőjegyekből származó bevétel az esemény szerzői jogi költségeit fedezi majd, a megmaradt pénzt pedig a most létrejött Gyermekétkeztetési Krízis Alapba fizetik. A fellépők sorában a többi közt ott lesz a Quimby, a Budapest Bár, a KFT, a Magna Cum Laude, a Magashegyi Underground, a 30Y és Tóth Vera is. Délután kettőkor felhangzik majd a Bornai Tibor által írt Háttal a napnak című Nemzeti Minimumdal is, a négy különteremben pedig bábelőadások és egy sor egyéb gyermekprogram várja a kicsiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.