Kokoschka is lepingálta a mecénást

Nemes Marcellre emlékezik a Szépművészeti. A múzeum több mint százhúsz műtárgyat felvonultató tárlatán a huszadik század eleji műgyűjtés egyik legendás alakjának állít emléket. A hazai és külföldi gyűjteményekből válogatott kiállítás szerdától látható.

A tárlat egyaránt bemutatja a századfordulón élt szénkereskedőből lett Nemes Marcell műgyűjtői és mecénási tevékenységét. A „marchand amateur” munkásságát, aki tehát nem csupán gyűjtötte a műveket hanem kereskedett is velük.

 Az El Grecótól Rippl-Rónaiig című kiállításon az említett festőkön kívül többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és Vaszary János művei is láthatóak. Nem beszélve a mecénásról készült portrékról és karikatúrákról, amelyek egyikét 1928-ban maga Oskar Kokoschka készítette. "Mozgó" kézzel ábrázolta Nemest, mert állítólag végig magyarázott és gesztikulált míg modellt állt.

Nemcsak Nemesről hanem Nemes által is készült portré. A festői ambíciókat is tápláló műgyűjtő egy saját készítésű, Lázár Bélát ábrázoló munkája is megtekinthető a tárlaton.

 A kiállítás első része a Nemes-gyűjteményt mutatja be. Itt látható a Greco-kollekció illetve a huszadik század klasszikus modernjei. A második rész Nemes mecénási tevékenysége köré szerveződik. Megtekinthetőek a Kecskeméti Képtár alapítását képező nyolcvandarabos gyűjtemény reprezentatív darabjai és a gyűjtő legfontosabb adományai mint például El Greco Bűnbánó Magdolnája, illetve Mányoki Ádám Rákóczi-portréja.

 A műgyűjtő életét archív filmhíradót idéző képekkel és feliratokkal teletűzdelt fríz formájában mutatják be a kiállítás kurátorai, Németh István és Radványi Orsolya. Míg ma sokan keveseljük a civil kultúrmecénások számát, Nemes díjakat és alapítványokat alapított, melyeknek köszönhetően számos magyar művész folytathatott külföldi tanulmányokat.

Oscar Kokoschka: Nemes Marcell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.