KÖH: névváltozással összevont háttérintézménnyé válik

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) feladatköre nem szűnik meg, a háttérintézményt átszervezik, de az intézményesített örökségvédelem nincs veszélyben Magyarországon – hangsúlyozta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára egy siófoki konferencia után rendezett sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a hivatalt. Azokat a jogköröket, amelyek az építészeti és régészeti engedélyezéssel kapcsolatosak, áthelyezik első fokon a járási kormányhivatalokba, másodfokon a megyei kormányhivatalokba. Az átmeneti időszakban (október 1. és december 31. között), a járások felállásáig az elsőfokú hatósági feladatokat a megyei kormányhivatalok, a másodfokúakat a Fővárosi Kormányhivatal látja el.

Mint elhangzott, a szándék az, hogy a hatósági engedélyeztetés felgyorsuljon, így a jövőben minden engedélyeztetés a kormányhivatalokon keresztül fog történni.

"Mindez nem jelenti azt, hogy az intézményesített örökségvédelem Magyarországon veszélybe kerülne. A KÖH elnevezés eltűnik ugyan, de két háttérintézmény összevonásával létrejön egy új, nagy háttérintézmény. A jövőben a nem szorosan az építésügyhöz vagy a régészeti feltárásokhoz tartozó hatósági ügyeket a két intézmény jogutódjaként létrejövő háttérintézmény fogja kezelni" – tette hozzá L. Simon László, aki az összeolvadásban, átszervezésben érintett háttérintézményekről nem nyilatkozott.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt években a fejlesztések lelassultak, a KÖH pedig nem volt képes a műemlékeket megóvni. "A műemlékek felújítását sokszor nem segítették, hanem akadályozták" – fogalmazott.

L. Simon László közölte: a három hónapos átmeneti időszak alkalmas arra, hogy a kormány szándékait szakszerűen és pontosan végrehajtsák, zökkenőmentes legyen az átalakulás.

Jelezte ugyanakkor, hogy több szervezeti átalakítás lesz október 1-től. Példaként a Magyar Művelődési Intézet mellett működő képzőművészeti lektorátust említette, amely "nem jó helyen volt eddig". "Az átszervezések nem járnak elbocsátásokkal" – jegyezte meg az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.