Kódexek titkai az OSZK-ban

Az Országos Széchényi Könyvtár Múzsák és szentek címmel folytatja KönyvTÁRlat című, idén januárban indított ingyenes, havi rendszerességgel jelentkező irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatát. Az évadnyitó előadáson, szeptember 27-én délután fél öttől a "Kódexek titkaival" és gregorián énekekkel várja az érdeklődőket az intézmény.

A program különlegessége, hogy a kódexek szerelmesei ezen a napon megnézhetik a gyűjteménéyben őrzött egyik legkorábbi kéziratot, egy késő antik kalandregényt. Amellett, hogy bepillanthatunk Apollonius türoszi király históriájába, rábízhatjuk magunkat a téma szakértő kutatójára, Boreczky Annára, az MTA-OSZK Res Libraria Kutatócsoport tudományos munkatársára, hiszen ő kalauzol majd a középkor története szempontjából egyedülállóan érdekes mű titkainak mélyére.

A nap másik fontos előadása a középkor végét, vagyis a XVI. század első harmadát vesi górcső alá - ez az időszak a frissen megszületett magyar fordításirodalom virágkora is. Madas Edit irodalomtörténész, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport vezetője az apácáknak szóló ájtatossági irodalom mellett olyan szövegekből is ad válogatást, amelyek olvasása, hallgatása szórakoztatva tanított, vagyis bővelkednek humoros fordulatokban. Ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb műve a Szent Margit legendájának Ráskay Lea által másolt fordítása – az 1510-es dokumentumot e napon ugyancsak megnézhetik az érdeklődők.

Az előadások mellett zenéről is gondoskodnak a szervezők: a középkor szellemi életének megidézését a Szent Efrém Férfikar gregorián énekei teszik teljessé. A teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.