Kockázatos mozi

Pálfi György a hetes számra építette legújabb alkotását, a Szabadesést. Karlovy Varyból jelentjük.

Pálfi György úriember. Egyrészt, mert nem volt rest felkelni, és lecsekkolni, hogy a Kristály Glóbuszért versenyző, egész estés filmje, a Szabadesés csütörtök „hajnali” sajtóvetítésén hányan voltak, és nem volt rest a nézőknek autogramot osztani. Mert Karlovy Varyban vannak ilyen emberek. Nem is akárhogy vannak felszerelve, előre kinyomtatott fotót kell a filmesnek dedikálnia. Jó hír tehát: a cseh város fesztiválja még mindig a szerzőkről, a rendezőkről és az alkotói filmről szól.

Molnár Piroska olykor leugrik a tetőről
Molnár Piroska olykor leugrik a tetőről
Film Servis Festival Karlovy Vary

A Szabadesés pedig szerzői film. A hetes számra van „felhúzva”: egy hétemeletes házban játszódik, minden szinten betekinthetünk egy-egy lakásba, ahol bizarr dolgokat látunk. Van egy idős házaspár: a férfi (Benedek Miklós) mániákusan azt képzeli, hogy felesége lopja a piáját, de azt nem veszi észre, hogy az asszony (Molnár Piroska) olykor leugrik a háztetőről. Vagy a spiritiszta Jordán Tamás, aki átütően tanítja a transzcendentálist, a falon keresztülfutni sem akadály nála. Egészen elképesztő a Nagy Zsolt és Hőrich Nóra Lili alkotta szerelmespár: annyira tisztaságmániásak, hogy celofánba csomagolják magukat szex előtt. Kellőképpen abszurd a kisfiú, aki egy ökröt lát a lakásban, de senki más nem tud az állatról, meg a Parti Nóra alakította nő, aki hazavisz a párjának még egy férfit. A prímet a Hegedűs D. Géza alakította nőgyógyász viszi, aki negyedmillióért műtétet hajt végre: az anyába visszateszi a gyerekét. Igen, a néző mindent lát premier plánban.

Ha valaki ettől még nem jött volna zavarba, akkor attól viszont már biztosan elbizonytalanodik a látottak kapcsán, hogy az összes szegmens más műfajú. Pálfi minden filmszabályt felrúg. Ahogy a rendező fogalmaz, a Szabadesés nem igazi játékfilm, de a benne lévő történetek önálló kisfilmekként nem állnák meg a helyüket, így végül omnibusz moziként sem tudunk róla beszélni. De szerkezet igenis van! A képsorokat összetartó gondolatiság alapjait a buddhista filozófiában kell keresni, a „megélt valóságok és vágyképek” a hét csakrára vannak finomhangolva: ennek megfelelően minden helyszínen erős a színszimbolika (Pohárnok Gergely operatőr képei lenyűgözők). Pálfi szerint a filmet felfoghatjuk egyetlen élettörténetnek is, de különálló sorsokat is beleláthatunk. Semmiképpen sem akart szívhez szóló, eurokonform mozit karakterfejlődéssel, ki akarta zökkenteni a nézőt. A Szabadesés intellektuális provokáció. A film dél-koreai felkérésre készült: a jeonjui filmfesztivál novemberben ajánlott fel százezer dollárt, ha áprilisig elkészül. Filmalapos állami pénz nincs benne, és úgy lett többségi magyar koprodukció, hogy a filmes cégek ingyen adták a technikát részesedés fejében. Ruttkay Zsófia forgatókönyvíró kiemelte: ma már szinte nem létező, avantgárd módon készítették a filmet. Élvezték, hogy nem kellett végigjárniuk a fejlesztési folyamatot. Volt lehetőségük játszani és kockáztatni. Tegyük hozzá: igen nagyot.

Filmhét, de nem szemle

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a Variety című amerikai lapnak nyilatkozva jelentette be, hogy október közepén ismét lesz filmszemle. Az eseményt utoljára 2012-ben rendezték meg, díjakat azonban már akkor sem adtak át. Havas Ágnes tíz filmről beszélt, ezek előzeteseit szerdán mutatta be Karlovy Varyban. A szám azonban változhat, attól függően, hogy haladnak a forgatások.

Lapunk megkereste a Magyar Filmművészek Szövetségét, ott tiltakoztak a megjelentek ellen. Szerintük Magyar Filmszemle néven biztosan nem lesz októberben fesztivál, a nevet és a jogot nem adták az eseményhez. Azt tudják elképzelni, hogy az amerikai lapban megjelent Hungarian Film Week magyarul Magyar Filmhétként valósulhat meg.

Havas Ágnes a Népszabadság megkeresésére kijelentette, a következő két hétben nem kíván hazai médiumnak nyilatkozni az ügyről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.