Klösz György emlékezete

November 15-én, 14.00 órakor a XIX. század egyik legismertebb fotográfusának, Klösz Györgynek állít emléktáblát az Orczy Kultúrkert Egyesület a Kossuth Lajos utca 1. sz. ház kapualjában.
A fotográfus munkássága nélkül ma szinte elképzelhetetlen lenne számunkra a Belváros egykori girbe-gurba utcáival vagy akár a Tabán a maga falusias romantikájával.

Az Orczy Kultúrkert Egyesület mára csak a nevében korlátozódik a józsefvárosi kerületi parkra. Tevékenysége évek óta túlszárnyalta a kert határait, és jelenleg fővárosi szinten folytatja kulturális tevékenységét. Városi séták, kulturális és szociális programok, filmkészítés, csak néhány hívószó az egyesület munkásságából.

Klösz György német gyógyszerész (1844 – 1913) 1867-ben kezdte meg fényképészeti tevékenységét Budapesten. Akkor még többedmagával bérelt egy műtermet a mai Petőfi Sándor – Régiposta utca sarkán, később önállósította magát. Nem csak magánemberek portrékészítésével vált híressé, hanem a Kiegyezés után rohamosan változó főváros (és több vidéki város) városképének megörökítésével szerzett magának örök érdemet. A nagy építkezéseket épp úgy dokumentálta, mint a bontásokat is. Az, hogy ma lehet némi fogalmunk arról, milyen lehetett a Belváros vagy a Tabán az 1890-es évekbeli városrendezés előtt, nagyrészt neki köszönhető.

Annak ellenére, hogy Klösz György ilyen nagy hangsúlyt fektetett az elmúló pillanatok megörökítésére, az utókor nem volt ennyire adekvát emlékével kapcsolatban. Ma ugyanis egy, a 3-as metró vonalán meglévő bronztáblán kívül semmi nem őrzi emlékét.

Az Orczy Kultúrkert Egyesület ezért elhatározta, hogy emléktáblát állít Klösz Györgynek azon a helyen, ahol 10 évig működtette műtermét, és ahol valójában kiteljesedett fényképészeti, és elindult nyomdászati tevékenysége. A mai Kossuth Lajos utca 1. szám alatti „Ferenciek Bazára", illetve a ferences rend korábban itt állott rendháza volt az, ahol 1872 és 1884 között alkotott a mester. Az épület homlokzatán látható nagy üvegfelület máig mutatja, hogy a legfelső emeleten egykor műterem volt. A jövőben viszont az épület kapualja is őrzi majd Klösz emlékét, hiszen ide kerül majd a gránit tábla az egyesület szervezésének köszönhetően.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.