A kiszolgáltató szektor itt maradt

Defloráltam a családot – meséli Juli, akivel egy anya három gyermeke veszítette el szüzességét. A lány persze nem csupán e trióval kereste a kalandot, volt hét, amikor nyolc férfival feküdt le, akadt házibuli, amelyikben néggyel ment szobára.

A zsidó lány a Rekordok Könyvébe akart bekerülni. Története éppúgy tragikus, mint Berta, Tibor és Józsi sztorija. Különleges, szokatlan élmény végigsietni négy életen úgy, hogy egyenes az út a narkón, az alkoholon, az öngyilkossági kísérleteken, a szexuális deviancián, az önkielégítés miértjén, a nevelőintézeten át a tökéletes kudarcig.

Géczinek volt tudása ahhoz, hogy nyersen hagyja az elbeszélteket, így emelje irodalommá súlyos szociográfiáját. Azt, amelyik 1982-ben jelent meg Vadnarancsok címmel, s hatalmas botrányt kavart.

A társadalom perifériájára sodródottak vagy születettek mindennapjai, kilátástalan küzdelmei nem csupán a hatalom, hanem a társadalmi elit számára is viselhetetlenek. A szegényig ellát még mindenki, ám a kiszolgáltatottak mindennapjai már a semmibe vesznek.

Egyszerűen nem tudunk mit kezdeni a prolival, akinek nem megy, a cigány fiúval, aki hitet keres, nem tud szeretkezni, nőt erőszakolnak rá, idegeivel folytat keserítő küzdelmet, a lánnyal, aki nevelőintézetben szenved, lop, narkózik, a zsidó lánnyal, aki, ugye, egy családból három férfival.

Ezért kortalan Géczi János újra kiadott nagyszerű műve. Mert társadalmunk őrzi részletezett nemtudását, minek köszönhetően a valóság borzalma újra és újra meglepi az olvasót. A négy élettörténet-rekonstrukció mély értése a veszteseknek, mély empátiát tükröz, így mély figyelemre érdemes.

Már csak azért is, mert hiába jött a rendszerváltás, akadt terület, amely nem veszett a múlt ködébe: a kiszolgáltató szektor itt maradt velünk.

GÉCZI JÁNOS:Vadnarancsok
– Négy élettörténet-rekonstrukció
Athenaeum Kiadó, 2015 392 oldal

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.