Kis Varsó Óbudán

Gálik András és Havas Bálint képzőművészeti kísérlete, a Kis Varsó Bolondok hajója című képzőművészeti filmprojektje, valamint egy publikációs installáció együtt látható a Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeumban. A Két darab című, március 29-ig látogatható tárlat ad helyet elsőként Magyarországon a Kis Varsó és Erhardt Miklós 30 perces filmjének, amelyet a tavalyi Manifesta fesztiválon mutattak be.

 

A film keletkezésének hátteréről Havas Bálint aelmondta: az észak-olasz kisvárosban, Roveretóban 2002-ben egy kis anarchista csoport elfoglalt egy üresen álló önkormányzati épületet, de rendőri erőkkel kilakoltatták őket. Ezt a történetet rekonstruálták filmjükben úgy, hogy többször jártak a helyszínen, kutatómunkát végeztek, interjút készítettek szemtanúkkal, végül Budapesten, a Városi Színházban forgatták le a mozgóképet.

Egy csoportdráma jellegű szituációt hoztak létre, és olyan szereplőket választottak, akik közel állnak az anarchista ideológiához, vagy valaha részt vettek hasonló házfoglalásban. A mozgókép néhány napos forgatás, 15-20 óra felvett anyag megvágása után jött létre; a filmet a kiállításon folyamatosan vetítenek majd.

A publikációs térinstallációban többek között grafikák, rajzok, fotók, különböző projektek melléktermékei láthatók. A kiállításon látható alkotás egy kiadvány anyaga, amelyet az "innen független" kiadóval közösen készítettek el. Az innen 2007-ben egy kiadvány tervével kereste fel a Kis Varsót, amely az addig feldolgozatlan anyagot a kiadó rendelkezésére bocsátotta. Így készült el egy kis füzet A/5-ös méretben, fekete-fehér fénymásolat minőségben, világoskék papírra nyomtatva, 150 szignált példányban. A kiadvány szubjektív, poétikus válogatás a Kis Varsó archívumából, az 1993 és 2007 közötti időszakból.

Az együttműködés folytatásaként a Kis Varsó közös koncepcióra épülő installáció tervét javasolta, amely a kiadvány tartalmát, az eredeti grafikák, a többi között rajzok, fotók különféle méretű, fénymásolt kópiáit mutatja be a kiállítási térben az érdeklődő közönségnek.
A Kis Varsó képzőművészeti kísérlet, amely elsősorban két művész, Gálik András és Havas Bálint kezdeményezéseként működik. Az elnevezés egy szabadon szerveződő, nyitott csoportosulás tevékenységét jelöli, és azt, hogy művészeti tevékenységüket Kelet-Közép-Európában folytatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.