Kis Magyar Kereséstörténet

Van egy idővonal, amelynek az elején Kern Andrást, a végén pedig Várhegyi Lucas Palmirát találjuk, a két név között pedig 53 évet. 1962-ben a Ki mit tud? nyitotta meg azt a sort, amelynek végén a tavaly a TV2 képernyőjére került Rising Star üldögél – ehhez a két műsorhoz tartozik a fent említett két név is. Az első és az utolsó győztes neve.

A Ki mit tud? 1962 és 1996 között tíz műsorfolyammal szórakoztatta a nézőket, szereplőinek kevesebb konkurenssel kellett megküzdeniük, mint mai utódaiknak, s jóval nagyobb nyilvánosságot kaphatott egy-egy előadásuk. A kereskedelmi televíziók elindulásáig, 1997-ig mindenki ugyanazt az egy (később két) közszolgálati csatornát nézte, így ha Kovács Kati énekelt egy nagyot, másnap az egész ország arról beszélt, hogy tegnap Kovács Kati énekelt egy nagyot.

Nem véletlenül hozzuk most szóba Kovács Katit: ő az egyetlen magyar előadóművész, aki tizenegy rádiós és tévés tehetségkutatót tudott megnyerni (más kérdés, hogy az első néhány után mi kikutatnivaló lehetett még az ő tehetségén – de ezt most hagyjuk). Az ántivilágban a Ki mit tud? mellett a Táncdalfesztivál volt a legfontosabb tévés tehetségkutató, 1966-ban ezt nyerte meg először Kovács Kati (egy évvel Ki mit tud?-győzelme után).

A kereskedelmi tévék korszakában a TV2 Kifutója volt az első, az áttörést viszont a 2004-től több szezont is megélt Megasztár hozta meg. A Csillag születik diadalmenete az RTL Klubon 2007-ben kezdődött. A nálunk 2010-ben az RTL-en indult X-Faktor eddig öt szezont élt meg. A TV2-n Az ének iskoláját kissrácoknak szervezték. A köztévé pedig újra ringben: tavaly Virtuózok címmel indított komolyzenei tehetségkutatót ugyancsak fiatalok számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.