Kipakolnak a nyeretlen újszínházi pályázók

Szakítani szeretnénk azzal a hagyománnyal, hogy a magyar drámairodalom klasszikusai historizáló, kvázi múzeumi darabként élnek az emberek tudatában – olvasható Bodó Viktor színházigazgatói pályázatában, amelyet a Kultúrbrigáddal közösen akart megvalósítani, és komoly szakmai támogatást élvezett. Mint ismeretes, a teátrum vezetésére tizenkét pályázat érkezett, a változás azonban elmaradt, a színházat újból Dörner György kapta meg öt évre.

Elsőként Bodó Viktor hozta nyilvánosságra az Új Színház Nonprofit Kft. vezetői munkakörének betöltésére kiírt felhívásra beadott szakmai koncepcióját. Bodó, aki modern európai mintára működő, a magyar kultúra értékeit kortárs, velünk élő értékként bemutató intézmény felépítését ígérte koncepciójuk legfontosabb részeként jelölte meg, hogy „nem hiszünk az elkülönülő műfajokban, a szerzői és populáris alkotások szükségszerű különválasztásában. Tapasztalatunk szerint működő modellje van a különböző kulturális közegben működő színházak közötti együttműködésben létre hozott közös előadásnak, a független és kőszínházak közötti koprodukciónak is."

A Kultúrbrigád honlapján közzétett anyag legfontosabb alapvetéseinek egyike, a kortárs irodalom újradefiniálása. Jelen idejű szerzőnek ők nem a középiskolákban oktatott, a II. világháború utáni alkotókat tekintik, vagyis nem Déry Tibort, Németh Lászlót, Örkény Istvánt, Sütő Andrást, mivel „ők már régen nincsenek közöttünk, haláluk óta is több generáció nőtt föl, és az a kor, amelyben alkottak, ha időben nem is annyira, de társadalmi berendezkedésben, kommunikációban es technikában rendkívül távolinak mutatkozik."

A Dörner Györgyé ellenében leszavazott pályázat komoly változtatásokat ígért például a méltatlanul elfeledett klasszikusok felfedezése, klasszikus magyar darabok bemutatása kortárs előadás formájában, rezidens dramaturgok foglalkoztatása, a megszokottól eltérő próbaidőszak, felolvasószínházi sorozat, a magyar félmúlt feldolgozása, és mai magyar darabok bemutatása formájában többek között. A „3 in 1" produkciót , a klasszikus, kortárs és kísérletező kategóriát egyetlen előadásba olvasztó színházi élményeket ígérő nyeretlen pályázat írói hittek abban, hogy „a színház nem politikai ügy, hanem szakmai: egy olyan színházat akarunk létrehozni, amely organizmussá válik, amelyre számítani és amelyhez kötődni lehet, mert olyan felmerülő igényeket oly módon elégít ki, ami egyedivé teszi és megbízható minőséget ad."

Bodó és a Kultúrbrigád közös színházcsinálási terveihez sokan csatlakoztak volna, többek között Alföldi Róbert, Gothár Péter, és Mundruczó Kornél is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.