Kinek a bázisa lesz a XV. kerületi ingatlan?

Bizonytalan a sorsa az ötéves KoMa Társulatnak. Kérdés: meghosszabbítja-e a csapattal az együttműködést a XV. kerület, maradhat-e abban az épületben, amelynek felújítására 7 millió forintot fordított. Erről remélhetőleg a szerdai kerületi képviselő-testületi ülésen döntenek.

A hajdani Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola épületének egyik szárnyába költözött 2011 tavaszán a kortárs magyar drámákra szakosodott KoMa Társulat. Bázisnak nevezték el a rendkívül elhanyagolt állapotban lévő épületrészt, rengeteg energiát és pénzt áldoztak arra, hogy színházi munkára alkalmassá tegyék. Hétmillió forint ugyanis egy független színház büdzséjéből tetemes összeg. Bár a kerülettel kötött szerződésük egy évre szólt, a további együttműködés reményében hosszú távra rendezkedtek be.

A KoMa-tagok a február 22-i képviselő-testületi ülésen
Testületi ülés

A jövőbeni együttműködés azonban kérdésessé vált. Pedig a XV. kerülettel kötött megállapodás értelmében – az ingatlan garantálásáért cserébe – a társulat a helyi iskolákban művészeti-nevelési programokat szervezett. A Bázison a repertoárt építették, játszották, majd az iskolákba osztályszínházas produkciókat, rendhagyó irodalmi órákat, valamint performanszokat vittek. A pedagógusok visszajelzései is pozitívok voltak.

A február 22-i XV. kerületi képviselő-testületi ülésen azonban – eredmény nélküli – hosszú vita folyt a színházról, egyrészt az ingatlanról, másrészt a társulattal kötött szerződés meghosszabbításáról. Az ingatlan további felhasználására többféle alternatívát vázoltak, és a kérdést májusig elnapolták. A szerződés tárgyalását egy héttel későbbre rakták, szerdán újra napirendre kerülhet a téma.

A KoMások információja szerint, a kerületvezetés egy része, köztük a polgármester, László Tamás is a színház megmaradása és további támogatása mellett áll.

Magyarországi bemutatók

Két bemutatót is tart a következő hetekben a KoMa, Tennessee Williamstől A kétszereplős darabot (premier március 3.), valamint az Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut című produkciót (bemutató: március 10.). 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.