Kincses Sziget

Belegondolni is furcsa, hogy az első Sziget Fesztivál idején született csecsemők ma már huszonéves fiatalok, rutinos szigetelők, akik számára talán úgy tűnik: Sziget Fesztivál mindig is volt, van és lesz. Pedig nem.

Az első könnyűzenei esemény az Óbudai-szigeten az 1980-ban tartott „Fekete Bárányok” koncert volt a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band fellépésével. Ez volt a Sziget Fesztivál csírája, amely aztán Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi ötlete alapján 1993-tól szökkent szárba. Az óbudai Hajógyári-sziget azóta ad otthont ennek a kulturális kavalkádnak, amelyet 2012-ben és idén januárban is Európa legjobb fesztiváljának választottak. Kínálata világszínvonalú, ami megmutatkozik a jegyek árában is… Pedig ha a belépőkért fizetett összeget a naponta felszippantható koncertekre, előadásokra leosztjuk, nehéz vitatni, hogy az ár-érték arány még így sem rossz. Hétfőn huszonharmadszor nyitotta meg kapuit a fesztivál, amelyre négyszázezer látogatót várnak. Színesedik a látványvilág. A zenei kínálatot a szervezők ebben az évben is javarészt egy közönségszavazás végeredménye alapján állították össze, sztárokban nincs hiány: Robbie Williams, Kings of Leon, Limp Bizkit, Avicii, Kasabian, sorolhatnánk. A hasonló programokat műfaji zónákba csoportosították.

Az úgynevezett KultúrZónában található a Fidelio Színpad, ami az opera, a komolyzene és a dzsessz otthona lesz, de ott állították fel a színház- és táncsátrat, vert tanyát a vándorvurstli, több kis utcaszínház, a Hungarikum Falu és a Múzeumi Negyed is. A „kreatív zónában” a tudomány és a kreativitás a főszereplő logikai sátorral, a sakkszövetség sátrával vagy a különböző elektronikus játékok sátraival. Új helyszín a Design Zóna, ahol workshopok, divatbemutatók, dizájnerek várják az érdeklődőket, de ideköltöznek a legismertebb művészeti piac, a WAMP árusai is. Az ArtZone a képző- és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik ide többek között. Akinek marad ereje a brutális melegben, a Sport Zónába is ellátogathat.

A fesztivál területén több lesz a szemetes és a WC, megbízható lesz az internet, csomag- és kerékpármegőrző, egészségügyi szolgáltatások, telefonfeltöltő pontok, bankautomata, pénzváltó és vándormosoda is várja a szigetelőket. Fizetni, vásárolni vagy saját paypassos bankkártyával, vagy a fesztiválon váltható Festipay kártyával lehet. A napijegyért 18 ezer, a hétnapos bérletért 80 ezer forintot kell fizetni; szomorú hír: egy korsó Dreher egységesen 650 forintba kerül.

A fesztivál helyszínére most sem lehet alkoholt, drogot, szúró- és vágóeszközöket, esernyőt, pirotechnikai eszközöket bevinni, de lehet csekély mennyiségben alkoholmentes italt, ennivalót és még barátságos háziállatokat is, úgymint kutyát, vadászgörényt vagy kis rágcsálókat. Valamivel majd csak elütik az időt ők is.

Pussy Riot a szabadság földdarabján

A feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két frontembere, Nadja és Mása is eljön a Szigetre.

A „puncilázadás”, azaz a nyilvános interaktív színpadi beszélgetés augusztus 14-én lesz a Fesztiválköztársaságban. A Pussy Riot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alakult. Putyin-ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk okán váltak világhírűvé.

Nadja és Mása, a Pussy Riot két tagja beszélgetésre hív
Nadja és Mása, a Pussy Riot két tagja beszélgetésre hív
Facebook

Végül olyan sztárok nyomásának hatására sikerült csak visszakapniuk a szabadságukat, mint Madonna, a Red Hot Chili Peppers és más ismert alkotók. Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina programja egyben adománygyűjtő esemény is, mivel a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi jogi szervezetnek ajánlják fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.