Kincsem egyetlen hiteles ábrázolása eladó

Már az új rendszer szerint, a nyugati világban bevett becsértékes ármeghatározással árverez vasárnap a Virág Judit Galéria. Az árak eddigitől eltérő meghatározásának bevezetésére várakozással tekintenek a gyűjtők, a közönség, és az aukciós ház is.

 A becsérték a hivatalos meghatározás szerint "egy tárgy, dolog, forgalmi értékének meghatározása, az az összeg, amiért adott piaci viszonyok között különösebb nehézség nélkül értékesíthető". Az aukciós piacon ez úgy érvényesül, hogy a kellő tájékozottsággal és piaci ismerettel rendelkező árverő ház megállapítja a műtárgy becsült értékét, egy alsó és felső határ közötti sávot, amely reményeik szerint megfelel a reális vételi szándéknak.

    A gyakorlatban tehát egy műtárgyhoz két ár kapcsolódik, a becsült érték alsó és felső összege. A licit azonban nem az alsó határról indul, hanem annál alacsonyabbról, általában a sáv alsó összegének a feléről. Ezt nem szerepeltetik az aukciós katalógusokban. Emellett gyakorlat, hogy a beadók megegyeznek az aukciós házzal abban az összegben, amelynél olcsóbban nem adják el műtárgyaikat. Ez a (nem nyilvános) limit ár, amely az induló ár és a becsérték alsó határa között mozog.   

A Virág Judit Galéria őszi árverésén már az egyes festmények értékét megbecsülve, annak alsó és felső határát adják meg. Mivel a magyar aukciós közönség itthon még nem szokott hozzá ehhez a rendszerhez, a tájékoztatás segítésére most még a kezdő árat is megadják, amelyet a későbbiekben elhagynak.
    

"Bár az új rendszer bevezetésére évek óta igény mutatkozik. Az új piaci helyzetben a vevőknek és az eladóknak egyaránt nagyobb szükségük van az ár-érték arány realitására, biztonságára. A becsértékes ármegállapítás egyaránt védi az eladó és a vevő érdekeit. Az elmúlt húsz év tapasztalata alapján nagy biztonsággal megállapítható az egyes művek becsértéke. Jelenleg az aukciós leütési árak elmaradtak a válság előttiektől, az eladók pedig a bizonytalanná váló piacon nem szeretnének kockáztatni és tulajdonukat áron alul eladni. Erre nyújt biztonságos megoldást az európai és amerikai árverezőházak gyakorlatának megfelelő limit ár alkalmazása; a galéria a piaci körülményekhez alkalmazkodva indokolt esetben és reális összeg erejéig limitárakat fog elfogadni" - mondta Virág Judit az MTI-nek.
    

A 156 tételes vasárnapi akcióval még nem éri el a galéria a válság előtti helyzetet, de a minőségben nincs változás. A kínálatban lehet találkozni festői életművek kiemelkedő darabjaival, az elmúlt évtized nagyjelentőségű kiállításain feltűnt alkotásokkal és különleges kultúrtörténeti művekkel.
    

Kalapács alá kerül például Aba Novák Vilmos legjobb korszakából a cirkusz világát megelevenítő sorozatának egyik főműve, az 1930-32 közé datált Cirkusz (Néparéna) tempera, amelyhez 16 és 22 millió közötti becsértéket rendeltek. Az induló ár 12 millió forint.
    

A Nyolcak művészcsoport 2010-11-es pécsi és budapesti kiállításán is szerepelt Czigány Dezső 1909-es önarcképe, ezt most 14 és 18 millió forintos becsértékkel kínálják. Ugyanebből a korszakból egy másik Czigány-kép, a Táj kazlakkal is elérhető 10 és 12 millió forint között. Márffy Ödön önarcképének negyven évnyi rejtőzködés utáni felbukkanása kisebb szenzáció. Az alkotás a művész "késő-nyolcakos" korszakából, 1917-ből származik, amikor Márffy hadifestőként tevékenykedett, de nem hadi jeleneteket festett. Az önmagát is civilnek ábrázoló, 3 és 4 millió közé becsült portréját 1917-ben az őszi berlini Isonzó kiállításra küldte be.
    

Három Czóbel Béla-festményre lehet ajánlatot tenni a galériában, köztük a festő Fauves-korszakának tiszta, élénk színekben pompázó 1908-as csendéletére. A fiatal Czóbel párizsi éveiből, amikor a kor legnagyobb mestereivel - Picassóval, Derainnel, Braque-kal - együtt emlegették, csak kevés műve maradt fenn. Ezért is kapta az aukció legmagasabb, 30-50 millió forint közötti becsértékét, 20 milliós indítással.
    

A magyar sporttörténet számára is fontos alkotás Harry Hall festménye a legendás magyar csodalóról, Kincsemről. Harry Hall a 19. századi angol sportfestő nemzedék egyik legkeresettebb alakja volt, aki előszeretettel festette korának ismert versenylovait, műveit pedig rendszeresen kiállította az Angol Királyi Akadémián. A Kincsem egyetlen hiteles ábrázolását 4 milliós kezdő árral, 7,5 és 12 millió közötti becsértékkel lehet megszerezni.
    

Nyolc Mednyánszky László-, hét Scheiber Hugó-, több Kádár Béla-, Vaszary János-, Rippl-Rónai József-, Perlrott Csaba Vilmos- és Egry József-festmény tartozik még az árverési kínálat élvonalába, miközben a kortárs válogatás - Csernus Tibor, fe Lugossy László, Frey Krisztián, Radák Eszter - is erős. Szerepelnek még múlt század eleji Zsolnay-porcelánok is tizenegy tételben, többnyire egymillió forint köré becsülve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.