Kincsek a főtér alól

Krakkó város Főterén (Rynek Główny) 2005 augusztusában kezdődtek meg az ásatások egy, a Várostörténeti Múzeumhoz és a tér közepén álló Posztócsarnok (Sukiennice) épületéhez tartozó föld alatti objektum kiépítésének céljából. Ezek a régészeti munkálatok Európa legnagyobb, 200x200 méteres középkori piacterének mintegy öt százalékát érintették.

A feltárások során felszínre került régészeti kincsekből bőséges, igazi turistalátványosságnak minősülő történeti anyag gyűlt össze.

A föld alatti kiállítótér kialakításakor az volt a cél, hogy korszerű kiállítási technikák és eszközök segítségével egy, a hagyományostól eltérő, újfajta, színes és látványos tárlat fogadja a látogatókat. A tér kialakítását szcenográfusokra bízták, a hagyományos maketteket virtuális makettek váltották fel. A látogatóknak kivetítőkön megjelenő háromdimenziós képek mutatják be a régi város, Krakkó mint korabeli középkori metropolis működését és életét. A temérdek történelmi kincs, régészeti anyag eszmei, didaktikai értéke felbecsülhetetlen, s a feltárt dokumentumok azt bizonyítják, hogy a város korabeli polgárainak életszínvonala semmiben sem maradt el a londoni, párizsi, prágai polgárokétól.

A Krakkói várostörténeti Múzeum péntek délután nyíló kiállítása június 10-ig látható a Budapesti Történeti Múzeumban.

Wiesław Majka 1957-ben született, Krakkóban. A Lengyel Újságíró szövetség tagja. 1993 óta dokumentálja Krakkó színeváltozásait, feltáruló kincseit. A művész fotóiból nyíló kiállítás a Krakkó főterén végzett ásatások során előkerült páratlan szépségű történelmi emlékeket mutatja be. Majka munkáiból számos önálló kiállítás született már hazájában és külföldön egyaránt.

Krakkó
Krakkó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.