Kínai krimi nyert a Berlinalén

Diao Yihan filmje nyerte az Arany Medvét a 64. Berlinalén – derült ki a rendezvény zárógáláján szombat este. A Fekete szén, vékony jég című alkotás ráadásul duplázott, mivel a főszereplője, Liao Fan lett a legjobb férfi alakítás díjazottja. A sajtó által a verseny "egyetlen jó filmjének" tartott Boyhood csak Ezüst medvét kapott.

A zsűri nagydíjával (Grand Prix) jutalmazták Wes Anderson művét, a Grand Budapest Hotelt. Az elismerést a „Grand Berlinale Hotel” rendezője vette át, azzal a szöveggel, hogy majd ő átadja a díjat a filmesnek New Yorkban. Greta Gerwig színésznő, a zsűri tagja olvasta fel Anderson üzenetét, amelyben kifejti: ez az első komolyan vehető díj, amit kapott.

Kettős kínai siker: Diao Yinan az Arany és Liao Fan az Ezüst Medvével
Diao Yinan (L) director of "Bai Ri Yan Huo" (Black Coal, Thin Ice) poses with his Golden Bear for Best Film next to actor Liao Fan (R) who poses with his Silver Bear for Best Actor, during the awards ceremony of the 64th Berlinale International Film Festival in Berlin February 15, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT)

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a Boyhood című amerikai mozi jegyzője, Richard Linklater kapta, akit a kritika és a sajtó a verseny legjobbjának tartott. Az amerikai független filmes egy év után tért vissza a fesztiválra (tavaly a Mielőtt éjfélt üt az óra című alkotását vetítették versenyen kívül) és elmondta: noha az elismerés a rendezőnek szól, az egész stábot illeti, lévén, hogy mintegy négyszáz ember tizenkét éven keresztül dolgozott a produkción.

Újszerűségéért pedig Alfred Bauer-díjjal ismerték el a kilencvenkét éves Alain Resnais kanadai rendező Life of Riley című alkotását. A díjat a producer Jean-Louis Livi és Andre Dussolier színész vette át. Talán mondanunk sem kell, ennél meghökkentőbb döntést emberemlékezet óta nem láttunk: Resnais inkább életműdíjat érdemelt volna innovációs helyett.

A legjobb női alakítás díja Haru Kurokié lett a Little House című japán versenyműben nyújtott alakításáért. A forgatókönyvért járó elismerést Anna és Dietrich Grübbemann, a Kreuzweg című német alkotás testvérpárja kapta.

A Blind Massage című kínai-francia koprodukció operatőre, Zeng Jian különdíjat kapott az egyedülálló vizuális teljesítményért – az elismerést Loi Ye rendező vette át. A legjobb első film a Güeros című mexikói alkotás lett, amelyet Alonso Ruizpalacios rendezett, és a Panoráma szekcióban volt látható. (Ugyanitt vetítették Császi Ádám Viharsarkát, amely szintén versenyben volt ezért az elismerésért.)

A legjobb rövidfilmért járó Ezüst Medvét a német Laborat kapta, Guillaume Cailleau rendezése. Míg a legjobb „rövid” Arany Medvével elismert alkotás az As long as shotguns remain című Caroline Poggi és Johathan Vinel rendezte francia etűd lett. Bucsi Réka Symphony 42. című animációja elismerés nélkül maradt.

A nemhivatalos díjakat már korábban kiosztották. Elismerő oklevelet kapott Ferge Roland a Berlinálén: az El című tízperces etűdje a Generation elnevezésű programban volt látható, mely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást.

Magyarország 1975-ben vehetett részt először az addig a szocialista államok által bojkottált nyugat-berlini filmfesztiválon, idén nem volt nagyjátékfilmünk a hivatalos versenyben. Az előző években előbb Tarr Béla, majd Fliegauf Benedek nyerte el a zsűri nagydíjával járó Ezüst medvét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.