A zenére is érvényes a keleti nyitás

Világszerte főszerepet játszik a kínai zene népszerűsítésében a Shanghaji Kínai Zenekar, amely az igazi klasszikus zenei celebritásnak számító karmester, Vang Fu-csien vezényletével kihagyhatatlan újévi koncerttel érkezik a Müpába január 26-án.

A Shanghaji Kínai Zenekar Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik Budapestre a legfontosabb kínai ünnep, a holdújév alkalmából. Az együttes egy sok újdonsággal bíró, de habkönnyű nagykoncertet hoz a Müpába.

A hazánkba látogató zenekar azon kevesek közé tartozik, amelyek a nyugati fül számára sokszor nehezen értelmezhető kínai melódiákat szinte észrevétlenül fűszerezik csipetnyi európai hangzással és kortárs kínai stíluselemekkel, így teremtve egy számunkra is könnyen fogyasztható, izgalmas zenei delikátot. A Shanghaji Kínai Zenekar zenéje – akár csak a kínai nyelv és írás – elképesztően gazdag képekben, szimbólumokban és érzésekben: a koncerttel a hallgató egy lépéssel közelebb kerülhet a Távol-Kelethez.

A holdújév – vagy tavaszünnep, tavaszfesztivál – a lehető legfontosabb esemény Kínában, illetve azokban az országokban, amelyekben jelentős kínai népesség él (így például Hongkongban, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken), de a hazájuktól távol szakadt kisebb kínai közösségek is igyekeznek ilyenkor az ünnepre koncentrálni. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a világ közel harmada ünnepel ezeken a napokon. 2015 a kínai asztrológia szerint a kecske éve, amely a művészetek, az alkotás és a képzelőerőt tekintve a tizenkét állatövi jegy közül a legszerencsésebb.

Vang Fu-csien, az előadás karmestere jelenleg a Sanghaji Operaház művészeti igazgatója, valamint egykori alma matere, a Sanghaji Konzervatórium professzora. Számtalan, világszerte is elismerésnek örvendő művésszel és zenekarral dolgozott már együtt egyaránt Kínában és külföldön. Karmesteri pálcáját nemcsak szimfonikus zenekari előadásokon, hanem operák alatt is követik. Gyakran szerepel hongkongi, tajvani és szingapúri együttesekkel. 2006-ban a spanyolországi Cadaqués Orchestra által több mint húsz éve megrendezett nemzetközi karmesterverseny zsűritagja volt.

A felcsendülő művek szerzői között megtalálhatjuk a manapság egyik legdivatosabb és legnépszerűbb fiatal zeneszerzőt, Jiang Yinget is, aki csupán néhány éve, 2010-ben végzett Sanghajban, de munkásságát már most széles kritikai elismerés övezi. Számos díjjal jutalmazták, Sárkánytotem és Selyemút című művei kortárs nagyzenekari „slágerekké" váltak. A Pekingi Központi Konzervatórium professzora, Liu Jüan munkáival ugyancsak megismerkedhet a magyar közönség.


Az este folyamán Szu Csang szólaltatja majd meg a ku-cseng nevű különleges, fából készült hangszert, amely az egyik legősibb citeraféle Kínában. Szu Csang a ku-cseng egyik igazi mestere. Változatos játékstílusát ugyanúgy kamatoztatni tudta a kínai népzenei műveket játszó The ViVA Girls oldalán, mint az úttörő japán elektronikus zenei producerrel, a Grammy-díjas Kitaróval.

Az est során, a modern és hagyományos kínai és nyugati (valamint más, például indiai) elemeket egymás mellé varázsoló repertoárban felcsendül majd a Tavaszi ünnepi nyitány, amely Kínában a legfontosabb és legmeghittebb ünnep elengedhetetlen kelléke, annak egyik legjellemzőbb szimbóluma. A széles körben elterjedt alkotást az egész országban előszeretettel adják elő holdújév idején, sőt az iskolai tankönyvekben is gyakran találkozhatunk vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.