Kína lenyomja Hollywoodot?

Bár a Warcraft című film az Egyesült Államokban nagyot bukott – csak 24,4 millió dolláros nyitóhétvégét produkált –, a világ több részén viszont imádták. Főleg Kínában, ahol öt nap alatt 156 millió dollárnak megfelelő helyi valutát halmozott fel a számítógépes játék alapján készült film.

Az elemzők szerint Hollywood tisztában van a „kínai erőkkel”, így nem véletlen, hogy egyre több filmben kedveskednek a helyi közönségnek. Például a Vasember 3-ból volt egy dedikált verzió, amelyben feltűnt egy kínai sztár, a Transformers negyedik részének a zöme pedig az ázsiai országban játszódott.

Az egyik legismertebb kínai sztár, Jackie Chan szerint azonban a nézői potenciált a hazai filmiparnak inkább önállóan kéne hasznosítania. – A Warcraft 600 millió renminbit (91 millió dollárt) hozott 2 nap alatt, és ez ráijesztett az amerikaiakra. Ha készítenénk egy 10 milliárdos bevételű (1,5 milliárd dolláros) filmet, akkor a filmművészetet tanulók a világ minden táján kínaiul kezdenének el tanulni angol helyett – húzta alá a sanghaji filmfesztiválon a világsztár.

A folyamat részének tekinthető, hogy pont ma jelentették be, Renny Harlin, a Még drágább az életed rendezője kínai nyelvű akciófilmet forgat az Alibaba Pictures Group megbízásából Kínában. A gyártó stúdió nem közölte a tervezett film költségvetését, de kínai mértékkel mérve jelentősnek nevezték, és nagyságrendileg a Harry Potter-sorozathoz hasonlították.

– Ez egy nagy, epikus fantasy film. Az ambícióm, hogy ezt a kínai történetet a hollywoodi történetmeséléssel és látványeffektusokkal párosítsam, és új harcművészeti technikákat mutassak be – mesélte Harlin, aki szintén Sanghajban beszélt a sajtóval.

Tegyük hozzá, ez utóbbi sem teljesen véletlen: a rendező a közelmúltban fejezte be a Skiptrace című, Jackie Chan-akciófilmet, amelyet július 22-től vetítenek a kínai mozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.