Kilenc magyar városból ugorhat át Indiába ingyen

A jóga világnapja alkalmából kilenc magyar városban rendezi meg a Gangesz–Duna Indiai Kulturális Fesztivált június 17. és 19. között az Indiai Nagykövetség. Az ingyenes programok között tánc- és zeneelőadások, indiai harcművészeti bemutatók, jógaórák és filmvetítések is lesznek.

Budapesten, Balatonfüreden, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Nagykanizsán, Sopronban, Szegeden és Szentendrén is számos programot szerveznek a fesztivál keretében. A közönség számos jógatípussal ismerkedhet meg, emellett pedig kalaripajattu harcművészeti és kathak táncelőadás bemutatókat és indiai bábelőadásokat is láthat, de részt vehet henna- és indiai ékszerkészítő műhelyfoglalkozásokon is – olvasható a nagykövetség közleményében.

Indiai bábos
Indiai bábos
Balogh Zoltán / MTI

 

A rendezvény péntek esti ünnepélyes megnyitóján Mahesh Sharma indiai kulturális miniszter a jóga jótékony hatásaira hívta fel a figyelmet, illetve India és Magyarország közös kulturális örökségeiről is szólt. A rendezvényen szintén felszólaló Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a húszas években hazánkban járt Rabindranáth Tagore költő mellett a magyar származású Amrita Sérgil festőnőt emelte ki.

A filmvetítéseken kívül valamennyi program ingyenes, mivel a több mint száz művész kiutazását India támogatta, a helyszíneket pedig az önkormányzatok ingyen bocsátották rendelkezésre.

A budapesti Puskin moziban a Földre szállt csillagok és A hegyi ember, a Látszat és a Se veled, se nélküled című filmeket vetítik le, de több városban rendeznek Indiáról szóló kvízversenyt is, amelynek fődíja egy indiai utazás.

A fesztivál az indiai kultúra egy-egy szeletét mutatja be a változatos táncelőadások, a sokszínű indiai zenei programok segítségével, a különböző típusú jógaórákon pedig bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló mozgásformát. A gasztronómiai programok és kiállítások mellett az indiai művészeti ágak magyar képviselői is bemutatkoznak.

Jóga, az életmód
Jóga, az életmód
Balogh Zoltán / MTI

 

Idén a program részét képezi a nemzetközi jóganap is, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a tudatos és egészséges életmódra és az egészségre való odafigyelés fontosságára. Tavaly milliók jógáztak egyszerre a világ minden pontján az indiai miniszterelnök, Modi vezényletével.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2014-ben az indiai kormány kezdeményezésére nyilvánította június 21-ét a jóga nemzetközi napjává. Az ENSZ-közgyűlés által nagy többséggel elfogadott határozat az egészség és a jólét holisztikus megközelítéseként méltatja az ősi indiai test-, légző- és meditációs gyakorlatrendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.