27 év után tértek vissza a kínai agyagharcosok Budapestre

Majdnem harminc éve, a Nemzeti Múzeum 1988-as kiállítása óta nem láthattunk Budapesten eredeti figurát a híres kínai agyaghadseregből, de most kettő is érkezett az Iparművészeti Múzeumba. Ugyanis jövő héten itt nyílik Az ősi Kína kincsei című kiállítás, három nagy kínai múzeum anyagából.

Az elsők között csomagolták ki csütörtökön azt a két agyagharcost, egy dárdást és egy íjászt, amelyet a Sanhszi (Shaanxi) Történeti Múzeumból hoztak Budapestre. A kínai és magyar szakemberek a szállításra szolgáló faládából legelőször a térdeplő íjász alakot emeltek ki, amelynek a fejét külön dobozban szállították.

Mint a kiállítás magyar szakértője, Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum vezetője is elmondta, előre gyártott elemekből, szinte sorozatgyártással készítették a különböző rangú és fegyvernemeket megtestesítő agyagkatonákat, köztük lovasokat, kardot, dárdát, íjat viselő gyalogosokat, de parasztokat, hivatalnokokat, mutatványosokat is. A testek rang szerint kisebbek vagy nagyobbak és fegyvernem szerint azonosak, a fejek viszont egyénítettek.

Az anyagkatonák kora több mint kétezer-háromszáz év. Az első kínai császár, Csin Si Huang-ti temetkezésének mellékleteiként kerültek a földbe ie. 209-210-ben, és nyilvánvalóan szimbolikus védelmező szerepük volt.

Az agyagkatonákat 1974-ben kútásás közben fedezték fel, ma már tudjuk, hogy a hadsereg mintegy nyolcezer, életnagyságú figurából áll, melyek közül eddig körülbelül háromezret tártak fel a császár nekropoliszában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.