Bohócot csinált a kanadai lap a Foo Fightersből

Sajátos módját választotta egy kanadai lap annak, hogy gátat vessen a Foo Fighters fényképekkel való visszaélésének: fotós helyett rajzolót küldött az amerikai együttes koncertjeire. Az eredmény fenomenális.

Korábban nagy vihart kavart az ügy, hogy a Foo Fighters jogot formál a bandáról készült valamennyi fényképre – a képek készítőinek engedélyes és díjazása nélkül. Azaz: az együttes nemhogy nem akar fizetni a képekért (ami egyébként nem volna példa nélküli: az előadók gyakran kérik be az elkészült fotók egy részét a riporterektől), de úgy gondolja, elszámolással sem tartozik a fotósok felé. A koncertek előtt olyan szerződést íratnak alá az ott dolgozni óhajtók fotósokkal, amely garantálja a Foo Fightersnek a képek fölötti teljhatalmát. A Washington Post az ügy miatt bojkottálja az együttes koncertjeit.

Az ügy azért is aggályos, mert a streaming-szolgáltatók megjelenése óta komoly harc dúl a jogdíjakért a zeneiparban – márpedig a tisztességes elszámoláshoz a fényképészeknek is ugyanolyan joga van, mint a zenészeknek, akik jelen esetben bort isznak és vizet prédikálnak...

 A banda quebeci koncertje négy szám után félbeszakadt a rettenetes időjárás miatt, ez is elég volt azonban inden idők legmókásabb visszavágásához: a Le Soleil nevű kanadai lap Francis Desharnais illusztrátort küldte a helyszínre, aki néhány fekete-fehér szkeccset készített a fellépésről. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.