Kicselezett szülők az interneten

Ingyenes gyermekvédelmi szűrőszoftvert biztosít a szülőknek honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A www.gyermekbarat.nmhh.hu weboldalon elérhető lehetőség akut problémán enyhíthet, de nem minden szülő szerint ártalmatlan megoldás, hiszen ronthatja a szülő-gyerek közötti bizalmi viszonyt. Ugyanakkor mint az NMHH friss kutatása rámutatott: már az alsó tagozatos korú gyerekkel élő internetező felnőttek közül is minden ötödik azt mondja, hogy a gyerek jobban ért nála az internethez.

A középiskolás korú gyerekekkel élő felnőttek egy része (37 százaléka) elismeri, hogy a gyerek többet tud, a relatív többség azonban úgy gondolja, hogy ő maga is ért annyira az internethez. A 14 éves vagy idősebb gyerekeknél pedig még árnyaltabb a kép (a 14-18 év közöttiek életkoruk miatt már anonim felmérésben is megkérdezhetők és ütköztetni lehet a véleményüket a szülőkével). A gyerekek nagy többsége (71 százalék) teljesen biztos benne, hogy ügyesebb, mint a szülei, és csupán húszból egy állította ennek ellenkezőjét.

Közölték: a káros tartalmaktól védő szoftvereket vagy böngésző-kiegészítőket kevés szülő ismeri, vagy ha tudnak is róluk, nem használják őket. A gyerekekkel élő internetezők közül sokan (78 százalék) hallottak a gyermekvédelmi eszközökről, de a számítógépre telepíthető megoldásokat ismerők (72 százalék) csak egészen kis része (6 százalék) tudott legalább egyet megnevezni közülük.

A médiahatóság friss kutatásai alapján több mint egymillió magyar háztartást érint a 18 év alattiak biztonságos internetezése, ezért fontos, hogy a szülők olyan szűrőszoftvereket, technikai megoldásokat alkalmazzanak, amelyek megvédik gyerekeket a nemkívánatos tartalmaktól. Ebben nyújt segítséget a hatóság ingyenes gyermekvédelmi szűrőszoftvere.

A gyerekek internetezését korlátozó szűrőszoftver használatával nem minden szülő ért egyet: az azokat ismerő, de nem használó szülők általában a pedagógiai eszközöket, a nevelést, elbeszélgetést célszerűbbnek tartják, illetve sokan - gyerekek és felnőttek is - úgy vélik, hogy a gyerek internetezésének szoftveres korlátozása, figyelése rontaná a szülő és a gyerek közötti viszonyt. A technikai helyett a pedagógiai eszközöket nemcsak azért részesítik előnyben a szülők, mert sokan közülük kevésbé értenek az internethez, mint kamasz fiuk vagy lányuk, hanem mert más, a médiában a gyerekekre esetleg káros tartalmaktól is inkább a hagyományos, beszélgetős módszerrel igyekeznek megóvni őket - írták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.