Kezdődik a Filmszemle

Ma kezdődik a 42. Magyar Filmszemle, amelyen hat kategóriában összesen 95 alkotás versenyez, életműdíjat kap Bara Margit színésznő. A mustra visszatér a korábbi helyszínekre, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba, a Puskin és a Corvin Moziba, a kísérő eseményeket - javarészt koncerteket és műhelybeszélgetéseket - a Gödör Klubban rendezik.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóját az Uránia moziban tartják, a nyitó film Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című dokumentumfilmje lesz. Beszédet mond Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, életműdíjat adnak át Bara Margit színésznőnek.

A filmszemlén idén hat kategóriában hirdettek versenyprogramot, keresik a legjobb játékfilmet, tévéfilmet, dokumentumfilmet, kisjátékfilmet, animációs alkotást és tudományos-ismeretterjesztő filmet. A mustrára összesen 409 alkotást neveztek be. A játékfilmek között 11, a tévéfilmek mezőnyében 23, a dokumentum- és a kisjátékfilmek esetében 24 és 26, az animációs filmek kategóriájában 11, a tudományos-ismeretterjesztő munkák versenyében 10 alkotásnak van esélye a legjobbnak járó díj elismerésére. Az animációs filmeknek első alkalommal szentelnek önálló szekciót.

A játékfilmes zsűri elnöke Cserhalmi György színész, a testületben helyet foglal még Gasparik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova, a Prágai Magyar Kulturális Központ film- és színházreferense, Urbán András színházi rendező és Vivi Dragan Vasile operatőr. A filmszemle vasárnap záró esttel, a díjak - köztük a legjobb filmnek járó Arany Orsó - átadásával, valamint a győztes alkotások vetítésével ér véget.

A korábbinál szűkebb program ellenére összesen több mint egy tucat filmmel szerepel a Filmszemlén a Magyar Televízió és a Duna Televízió. A tévéfilmek fele köztévés koprodukció, de önálló alkotással mutatkozik be több alkotó a mustrán.

A játékfilmek kategóriájában versenyez például Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább című, Egressy Zoltán forgatókönyve alapján forgatott filmje, amely a Magyar Televízióval koprodukcióban készült. Zömében MTV-s koprodukciókat vetítenek a tévéfilmes kategória programjában is, itt versenyez a Hajónapló ’89-09 című sorozat két filmje, Cserhalmi Sára Vadhuss és Horváth Lili Hazafelé című alkotása, Esztergályos Károly Szégyen – töredékek a huszadik századból című filmje, Gothár Pétertől a Hangyatérkép, valamint két nemrég műsorra tűzött irodalmi adaptáció, Miklauzic Bence Éji séták és éji alakok és Mátyássy Áron T.Ú.K. – Tanár úr kérem! című filmje.

A köztelevíziós produkciók
Játékfilmek - versenyszekció:
Vecsernyés János: Nyár utca, nem megy tovább

Tévéfilmek:

Cserhalmi Sára: Hajónapló ’89-09 /Vadhuss
Esztergályos Károly: Szégyen – töredékek a huszadik századból
Gothár Péter: Hangyatérkép
Horváth Lili: Hajónapló ’89-09 / Hazafelé
Mátyássy Áron: T.Ú.K. – Tanár úr kérem!
Miklauzic Bence: Éji séták és éji alakok

Animációs filmek - gyerekfilmek:
D.Tóth Kriszta, Lenhardt László: Lolamesék – Jövős-menős karácsony

Dokumentumfilmek - versenyszekció:
Németh Gábor Péter: Ásó, kapa, nagyharang – Ároktő
Szekeres Csaba, John Oates: Örvény

Dokumentumfilmek - kiemelt információ:
Dessewffy Zsuzsa: Fejjel, falnak!?
Németh Gábor Péter: Otthonról haza

Tudományos-ismeretterjesztő filmek - versenyszekció:
Czapáry Gabriella: Zegzugos történetek – a szegedi Boldogasszony meséi

Tudományos-ismeretterjesztő filmek - kiemelt információ:
Bartal Csaba: Fedák – Számüzetésben
Kútvölgyi Katalin: Margat lovagjai
Mucsányi János: Három hazában hontalan

(Forrás:hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.