Kevesek őrjöngő vastapsa

Független színházi zenekarok és zenészek, bontva és összevonva, egymás után sorolva léptek fel a hajópadlószínpadra az A38-on. A Standing Ovation című Első Magyar Színházi Rockfesztiválon Péterfy Bori és Hámori Gabriella, Horváth Kristóf „Színész Bob” és DJ Vajdai, a Szakértők és a HOPPart Klub, a Kompánia Színházi Társulat és az Artus Zenei Műhely kavarta a hangulatot és az indulatot.

Meglepő tanulsággal szolgált a pénteki színházi rockfesztivál: nem kell telt ház az őrjöngő vastapshoz. Kétségbeejtően kevesen jöttek el a Standing Ovationra, pedig volt néhány kihagyhatatlan része. Nem feltétlenül az Artus Zenei Műhely embert próbáló egyórás performansza hozta lázba a nézőket, amely össze is csúszott Horváth Kristóf Színész Bob slamperformanszával. Bánatunkra, az idei slambajnok előadásának nagy részéről lemaradtunk.

Független színházi zenekarok és hangkeltők első fesztiválja a Duna felett
Független színházi zenekarok és hangkeltők első fesztiválja a Duna felett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Épp akkor toppantunk be a terembe,mikor Színész Bob a szexuális ragadozóról szavalt, és azt taglalta, mire való a málnás óvszer. Az igazi pörgés a HOPPart Klubbal kezdődött és a Bekvartra érett be. Táncolt a nézőtéren mindenki, látszott, hogy legtöbbjük rajongó. A popslágereket a cappella-toló HOPPart hozta a szokásos remek formáját és számait Lady Gagától Britney Spearsig, Depeche Mode-tól Eurythmicsig. A színpadon összesen egy hangszer: a cajon.

A dobdobozon adta a ritmust Herczeg Tamás. A koncert utolsó két számára jött a jelen idők legjobb magyar színész-popdívája, Péterfy Bori, sajátot énekelt és vele a hoppartosok: a Vámpírt és Katapultot. Több mint egy évtizede színpadon van, de a koncertrutinja még csekély a nagy tehetségű színésznőnek, Hámori Gabriellának. Alig egy hónapja jelent meg Nem örmény népzene című lemeze. Zenekara túl hangos, és a hangosító is inkább keresztbe tett neki, mint segített. Teljesen agyonnyomta, elsodorta az éneket a zene.

Hungarikum hangáradatnak nevezi Mohácsi János rendező a Szakértők zenekart, amelynek főkolomposa, azaz első hegedűse Kovács Márton zeneszerző. A kaposvári Csiky Gergely Színházból indult közös zenei múltjuk, azóta a Mohácsi-előadások elképzelhetetlenek Kovács zenéje és zenészei nélkül. A valamivel több mint félórás koncert nagy részét a Csak egy szög darab zenei betétei adták. Igazi örömzenélés, amelyben ostorrá szakadnak a vonók, kihagyhatatlan a gordonkás Rozs Tamás hömi-éneke, és a Sárga liliom című darab kultikussá vált slágere.

Ez alkalommal nem a Nemzeti Színházban látott előadás főszereplője, Hevér Gábor rikkantotta el vagy tízszer magát, hogy Utoljára, hanem a színész Radnay Csilla, aki Murányi Mártával és Szathmáry Judittal énekelte végig a koncertet. (A színpad lábánál, azért a nézőtéren korábbi vendégük, Závada Pál is dalolt.) A közönség egybehangzó állítása szerint az est fénypontja a Bámfalvy Eszter Kvartett (Bekvart) fellépése volt. Az az együttes, amely csak nevében tudhatja Bánfalvy Esztert, a fiatal színésznő ugyanis egyáltalán nem játszik benne.

Szolidaritás a Krétakörrel

A Standing Ovation fesztivált közösen szervezte az A38 a Független Előadó-művészeti Szövetséggel, így a jegybevételből a FESZ is részesül. Mint megtudtuk, a függetlenek a rájuk eső összeget a Krétakör támogatására fordítják. A Schilling Árpád vezette alkotóműhely a megalázóan alacsony pályázati pénzt visszautasította, Facebook-oldala szerint csak februárig van forrása. A FESZ közgyűlésén megszavazta: ahogy csak tudnak, segítenek. A Jurányi Produkciós Ház és a MU Színház is a jegybevételből segíti Schillingéket, A nézők ezen felül is adakozhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.