Kevesebb pénzt kap az Opera és a Nemzeti

Bár a kulturális tárca korábban garanciát vállalt a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház esetében is arra, hogy három éven át ugyanakkora éves költségvetési támogatást biztosít, a 2009-es gazdasági évben az Opera saját számításai szerint több mint 300 millió, a Nemzeti Színház 85 millió forinttal kap kevesebbet.

Mint azt Szabó Attila, az operaház produkciós vezetője, megbízott gazdasági igazgatója elmondta, a 2009-es gazdasági évben különböző okokból várhatóan 5 milliárd forint alá csökken a kulturális tárca által 2007-ben 3 évre garantált évi 5,3 miliárd forintos állami támogatás.

- Tőlünk már elvonták a 13. havi illet-ményre 2009-ben fordítható keretet, 276 millió forintot - mutatott rá Szabó. Hozzátette: amikor a miniszterrel Vass Lajos 2007 nyarán megállapodott a három éven át folyósítandó 5,3 milliárd forintos költségvetési támo-gatásról, ebben az összegben nem volt benne a 13. havi bér. Ezt korábban külön meg is kapta az intézmény, de most az 5,3 milliárdból vonták el.

Szabó Attila elmondta azt is, hogy amikor 2008 elején a közalkalmazotti béreket módosítaniuk kellett az új illetménytáblának megfelelően, a tárca ehhez mintegy 60 millió forint plusz támogatással járult hozzá, így az operaháznak 75 milliót kellett kigazdálkodnia. Idén erre sem szá-míthatnak.

Az operaház vezetésének számításai szerint így az 5,3 milliárdos működési támogatás idén 5 milliárd fo-rint alá csökken, körülbelül 4,9 milliárdra. A ház 2009-es költségvetésén most dolgoznak, az azonban biztos, hogy ezzel a summával az a tempó, amit az operaházi vezetők kitűztek, nem folytatható - jegyezte meg az igazgató. Hangsúlyozta: a kérdéshez pozitívan állnak hozzá és keresik a külső forrásokat, a jelenlegi gazdasági környezetben azonban nincs túl sok reményük.

Hegedűs Judit, a Nemzeti Színház gazdasági igazgatója elmondta: az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) január 6-án délelőtt e-mailben értesítette a teát-rumot arról, hogy 2009-ben 85 millió forinttal csökken a költségvetési támogatásuk.

- Arra hivatkoztak, hogy a költségvetési törvény alapján a 13. havi bérek kifizetését jelentősen korlátozták, és ennek megfelelően a költségvetési intézmények támogatását csökkentették - közölte Hegedűs Judit, hozzátette azonban: noha a Nemzeti Színház zártkörűen működő részvénytársaság, tehát nem költségvetési intézmény, így nem fizet dolgozóinak 13. havi bért, ettől függetlenül a tárca mind a közhasznú, mind az egyéb formában működő intézmé-nyek támogatását is csökkentette.

Arról, hogy milyen számítások alapján jött ki a 85 milliós megvonás, az OKM levele nem szólt - jegyezte meg a gazdasági igazgató.

Elmondása szerint a Nemzeti Színház 2009-es költségvetését úgy állították össze, hogy a korábban garantált 1,7 milliárd forinttal számoltak. "Természetesen ez a fix összegű támogatás is egyre kevesebbet érne reálértékben az energiaárak és az egyéb költségek növekedése miatt" - mutatott rá Hegedűs Judit.

Hozzátette: jelenleg lázas számolgatásban vannak, mostanában kötik meg a következő évre vonatkozó nem művészeti szerződéseket, ezek kapcsán minden partnerrel le kell ülniük tárgyalni. - A produkciós költségeinket igyekszünk valahogyan csökkenteni és természetesen szeretnénk a bevételeinket növelni. Bízunk benne, hogy a frissen bemutatott János vitéz ebben segíteni fog" - bizakodott a gazdasági igazgató, arra azonban ő sem lát sok reményt, hogy a kieső támogatást magánforrásból pótolják.- Azon vagyunk azonban, hogy a támogatásmegvonás miatt senkit ne kelljen elküldenünk a dolgozóink közül" - fogalmazott.

Megjegyezte: a színház anyagi helyzetét súlyosbítja, hogy a IX. kerületi önkormányzat követeli a Nemzeti által 2002 és 2007 között be nem fizetett építményadót, melynek összege eléri a 100 millió forintot. Az önkormányzattal még folynak a tárgyalások ezzel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.