Rövidebb lett a világörökségi várományosi lista

Két korábbi várományos helyszín egy név alatti összevonásával tizenegy helyett tíz helyszín szerepel a világörökségi várományos helyszínek új magyarországi listáján. A listán maradt Lechner építészete és a római limes.

Az esztergomi középkori vár és A visegrádi királyi székhely és vadászterület elnevezésű várományos helyszínek szerdától összevonva és a Pilissel bővítve szerepelnek a listán Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe néven.

Megnőtt a korábbi listán Tihanyi félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és a Hévízi tó elnevezéssel szereplő helyszín területe is, amely immár a Káli-medencével kibővülve, Balaton-felvidéki kultúrtáj néven található a jegyzékben.

Jelentősebben csökkent ugyanakkor a korábban Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai elnevezéssel szerepeltetett helyszín, a részhelyszínek száma itt 27-ről 7-re változott Felső-Tisza-vidéki fa harangtornyok néven, és némileg szűkült a Magyarországi tájházak hálózata elnevezésű helyszín is.

A listán egyébként első helyen található a római limes magyar szakasza, amelyet a várományosok listájáról néhány éven belül Magyarország jelölni fog világörökségi címre. A listán találhatók továbbá az említetteken kívül a következő tételek: Lechner Ödön művei, Magyarországi tájházak hálózata, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok, Komárom / Komarnoi erődrendszer a Duna és a Vág folyók összefolyásánál, a Budai termálkarszt barlangrendszerei és az ipolytarnóci ősélőhely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.