Kétszáz évét ünnepli Ferencváros

Ferencváros múltja, jelene és jövője áll a középpontjában az e hét közepén kezdődő több napos rendezvénysorozatnak, amely egy nagyszabású városfejlesztési konferenciával indul, gerincét pedig az immár tizedik alkalommal megrendezendő Ráday utcai Könyvheti Fesztivál adja. Emellett helytörténeti kiállítás és könyvbemutató színesíti a programot.

Pénteken, azaz június 4-én délután négy órakor a Bakáts téren lesz a X. Ráday utcai ünnepi könyvhét megnyitója. Az esemény nem csak a jubileumi évforduló miatt különleges, hiszen erre az alkalomra jelentették meg Gegesy Ferenc polgármester gondozásában a Ferencváros kétszáz éve című monográfiát, amelynek létrejöttéről június 4-én a Ráday utca 15. szám alatti ház belső udvarán tartanak beszélgetést. Az album középpontjában a városfejlesztési stratégiája áll, vagyis elsősorban nem történelemi visszatekintés, hanem az elért eredmények és a tervek összegzése, benne a Kultuccából továbbfejlődő Kulturális negyed tervével.

A könyvhét egybeesik azzal a hétvégi rendezvénysorozattal, amely már előző nap, azaz június 3-án elkezdődik a IX. kerület bicentenáriumi évfordulója alkalmából. Ferencváros önkormányzata ugyanis csütörtökön egész napos városfejlesztési konferenciát tart a kerület elmúlt kétszáz évéről és jövőjéről a SOTE Középső Ferencvárosban, a Tűzoltó utcában álló új elméleti tömbjében. Ugyanott ugyanaz nap helytörténeti kiállítás is nyílik, az ingyenes tárlaton bemutatják Ferencváros történetét régi levelezőlapok, festmények, rézkarcok reprodukciók segítségével. Ismertetik a kerületi városfejlesztés legfőbb mozzanatait, az eddigi eredményeket, valamint a következő évek feladatait, és szó lesz Ferencváros városfejlesztési stratégiájáról is.

A konferencián Gegesy Ferenc polgármester mellett Ferencváros múltjáról tart előadást Gönczi Ambrus művészettörténész, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, az önkormányzat városfejlesztési stratégiáját pedig Sersliné Kócsi Margit kerületi főépítész ismerteti. A József Attila-terv elnevezésű szociális városrehabilitációról Paál Kálmán polgármesteri főmunkatárs beszél, míg a Belső-Ferencvárosi Kulturális-negyedről Tornai István kulturális tanácsadó értekezik. A Millenniumi Városrész fejlesztéséről Finta József építész, a Kvassai út és környéke lehetőségeiről Árendás Gergely ügyvezető igazgató (WING Projekt), a nagyvásártelepi projektről pedig Gyorgyevics Benedek ügyvezető igazgató (Duna City Gate)  tart előadást. A konferenciának otthont adó, a Semmelweis Egyetem új, nívódíjas épületét pedig Noll Tamás (Teampannon Stúdió) mutatja be.

A Ráday utca 47. Alatti 2B Galériában pénteken délután sajtóbeszélgetés lesz, melyen részt vesz Gegesy Ferenc, Christian Mühlethaler svájci nagykövet, Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár, egyben az esemény védnöke, valamint Pápay Herbert Zsuzsa, a Mindennapi Pszichológia című folyóirat főszerkesztője, Böszörményi Gergely és Kollár Attila, az Invocatio Musicalis vezetői (a VII. Református Zenei Fesztivál, és a IX. Református énekek fesztivál képviseletében), tovább a Hídőrház/Bridgeguard képviseletében Frühauf Károly (Zürich–Párkány), Silvia Hüssler mesepedagógus (Svájc), Thomas Hauck író-, képzőművész-performer (Németország), Hanneke Frühauf (Svájc-Hollandia) és Orbán György, a X. Ráday utcai Könyvheti Fesztivál szervezője, s Bérczes László, a Bárka Kikötő képviseletében.

Mindezeken túl Mese Ház címen nemzetközi fabulamozgalom indul: nyelvi-kulturális határokon át egyik Mese Ház mesét küld a másiknak. Most svájci részvétellel indul, tőlük hozza valaki a „csomagot”. Ezért az első mese házat a svájci nagykövet avatja fel. A Mese Ház mozgalom alakuló beszélgetése június 5-én, szombaton lesz Ránki Júlia újságíró, Boldizsár Ildikó meseterapeuta, Luzsi Margó gyermekkönyvtáros (Eger), Morvai Edit (Goethe Intézet), Szilágyi Erzsébet Eszter (Izraeli Kulturális Intézet), Beleznay Tamás igazgató (Szent-Györgyi Albert Általános Iskola), Bodó László igazgató (Bakáts Téri Általános Iskola), Cserép Mária igazgató (Kicsi Bocs Óvoda), Frühauf Károly, Silvia Hüssler, Thomas Hauck, Hanneke Frühauf, valamint Hambuch Dóra (Svájci Nagykövetség) és Orbán György (Ráday Könyvesház) részvételével.

A könyvhét alkalmából egy-két társasház is megnyitja kapuit, és a lakók is részt vesznek a fesztiválban. Tíz év után Orbán György szervező ezt tartja az egyik legfontosabb eredménynek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.