Két teljes évre bezár a Néprajzi Múzeum

Az új Néprajzi Múzeum 2020-ban nyílik majd meg a Városliget szélén, az egykori Felvonulási téren a Napur Architect Kft. tervezte új épületben, amelynek 2019. augusztus 20-ra kell elkészülnie. A múzeum mostani, Kos­suth téri otthona jóval korábban, 2017 végén zár majd be a látogatók előtt, és átalakítás után eredeti funkcióját kapja vissza: ide költözik a Kúria.

A több mint kétéves szünet alatt a Néprajzi vándorkiállításai járják majd az országot, így az intézmény jelen lesz a múzeumi világban. Minderről Kemecsi Lajos, a múzeum­ főigazgatója beszélt egy pénteki sajtóeseményen.

Az új épület terveiről az igazgató lelkesen szólt. Mint mondta, nem volt vita, hogy ki legyen a győztes a tervpályázaton azután, hogy a zsűri – melynek maga is tagja lehetett – megismerte a beadott anyagok között a Napur Architect tervét. Magával ragadó volt az alázat, ami a tervből sugárzott, tette hozzá az igaz­gató, aki arról is beszélt, hogyan fogják belakni a középen föld alá bújó, két végén kiemelkedő, fű fedte te­tejű épület szintjeit.

– Minden a föld alá kerül, amihez nem kell fény – mondta. – Az épület teljes hosszán végighúzódó szinten helyezkedik majd el a gépészet, a személyzeti parkoló, itt lesznek az archívumi raktárak, a res­taurátorszobák és maguk a kiállítóterek. A Műcsarnok felé kiemelkedő épülettömb földszintjére büfé, informá­ciós pult, ajándékbolt települ, a fölötte lévő szintekre olvasó- és kutatótermek, irodák kerülnek, legfelülre étterem. A másik oldalon, az Ajtósi Dürer sor felé kibújó épületben alul ajándék- és könyvesbolt létesül, fölötte Magyarországon újdonságnak számító, ezer négyzetméter alapterületű gyerekmúzeum, legfelül pedig nagy rendezvényterem.

Ilyen lesz a Városliget szélére tervezett új épület belül
MTI – Napur Architect Kft.

Az állandó kiállítóterek háromezer, az ideiglenes bemutatóhelyek kétezer négyzetmétert kapnak majd. A műtárgyraktározást a Szabolcs utcai bázison oldják meg.

A közeljövőben még két nagy kiállítás nyílik a régi helyszínen, a Kos­suth téren: az egyik 1848 és 1956 szimbolikus összefüggéseit vizsgálja, a másik, az év végén nyíló búcsútárlat pedig a lábbeliről szól majd 600 műtárggyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.