Két magyar énekest is jelöltek a rangos amerikai díjra

Két fiatal magyar énekes, Pátkai Rozina és Jónás Vera is szerepel a független előadókat díjazó rangos amerikai zenei díj, az Independent Music Awards (IMA) idei jelöltjei között. A két előadó összesen öt kategóriában kapott jelölést, a díjátadó gála május 10-én lesz Torontóban.

Pátkai Rozina három jelölést is kapott az IMA-ra: tavaly szeptemberben megjelent Vocé e Eu című lemeze a vokális dzsessz, valamint a latin album kategóriában került a legjobb öt közé, jelölt továbbá az El Hombre Que Yo Ame című száma, Gershwin The Man I Love című szerzeményének feldolgozása a legjobb dzsesszdalok versenyében. Jónás Vera, pontosabban formációja, a Jónás Vera Experiment a kortárs lemezek között szerepel a jelöltek között Game című 2013-as albumával, amelyről a What Would They Do?! című felvétel szintén bekerült az 5 közé, a spoken word kategóriában  - olvasható az IMA honlapján.

A díjat évente több mint nyolcvan kategóriában ítélik oda. Az IMA-t a Music Resource Group elnevezésű amerikai zenei szervezet alapította 1999-ben, a nemzetközi program élvonalbeli, de független zenészeket, előadókat és munkáikat díjazza, a jelölők között világhírű művészek, és hat kontinens több mint hetven országának lemezkiadói tesznek javaslatot.

Létezik közönségszavazás is, ennek idei határideje július 18.. Pátkai Rozina tavaly lemeze címadó dalával, a Vocé e Eu-val az önálló dzsesszdal kategóriában már elnyerte az Independent Music Awards közönségdíját.

Az Independent Music Awards zsűrijében hagyományosan világszerte ismert zenészek és szakértők kapnak helyet; az idei grémiumban szerepel mások mellett Suzanne Vega, Laurie Anderson, Sharon Jones, Judy Collins, Raul Midon vagy Joshua Redman.

Pátkai Rozina nem csak a díjátadóra utazik az Egyesült Államokba: májusban a New York-i Jazz Festivalon lép fel  - közölte az énekes menedzsmentje kedden az MTI-vel. A fiatal magyar dzsesszénekes tavaly bekerült a legjobb öt közé a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésén, a Made in New York Jazz Competition-ön is.

Az olasz gyökerekkel rendelkező Pátkai Rozina klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól. Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett.

Tavalyelőtt Litvániában a Jazz Voices 2012 Nemzetközi Jazzének Versenyen elődöntőbe jutott. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, és ezzel a formációval rögzítette lemezét (Tóth Mátyás gitár, Pecze Balázs trombita, Soós Márton nagybőgő, Cseh Balázs dob).

Jónás Vera három éve alapította a Jónás Vera Experimentet Csizmás András nagybőgőssel és Dés András ütőhangszeressel. A Game című debütáló album Moldvai Márk producer zenei vezetésével készült. Jónás Vera zenéjében ötvözi a dzsessz, a pop, a kísérletezős és egyéb műfajok elemeit. A énekes, dalszerző, gitáros előbb az ELTE-re járt, majd az angol fővárosban a London Centre for Contemporary Music Schoolban folytatta tanulmányait, ahol tavaly végzett. Évek óta kétlaki életet él Londonban és Budapesten, mindkét városban sokat koncertezik zenekaraival. Tavaly ősszel beválogatták a OneBeat elnevezésű amerikai tehetségprogramba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.