Keresztény kéziratokat menekítettek meg az Iszlám Állam elől

Mint a világ oly sok kolostorában, az iraki Mar Mattiban is őriztek felbecsülhetetlen értékű régi kéziratokat. Még 1100 éves is akadt köztük. De míg máshol csak a véletlen balesetektől kell óvni ezeket, a tavaly nyáron  Moszultól 35 kilométerre északra fekvő 4. századi kolostorban a szándékos megsemmisítés elől menekítették őket a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam elől.

Ahogy az Iszlám Állam egységei közeledtek a szír ortodox keresztény kolostorhoz, a szerzetesek fogták a könyvtárat, és becsomagolták. A kurd vidékekre vitték, és jól elrejtették a kincseiket. Amik között egészen ritka, több száz éves kéziratok is vannak. Több tucat ilyen kódexet mentettek Dohukba, abba a városba, ahova az emberek is menekültek az iszlamisták elől.

A hely – írja a Globoport –, ahol elrejtették őket, szigorúan titkos. Csak kevés embernek mutatják meg őket, például az AP tudósítója láthatta a régi Bibliákat és biblia-magyarázatokat. A legtöbbjüket szír nyelven írták: ez az arámi egyik formája, azé a nyelvé, amelyen Jézus is beszélt. A kéziratok többnyire 4-500 évesek, a legrégebbit közülük viszont 1100 évvel ezelőtt másolták: Szent Pál leveleit.

A borítóval ellátott kötetek némelyikében már szakadtak a fekete és piros tintával teleírt lapok. Szépen sorakoznak a rejtekhely polcain, jobb időkre várva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.