Veszélyes gyerekkorunk

Nem azért akartam erről a képről írni, amiért készült. Hanem a gyerekkorom miatt, néhány gyerekkori sebem miatt. Ez a fotó azért exponálódott 1980 karácsonyán, hogy a veszélyes játékokról írott szokásos karácsony előtti cikket illusztrálja. 1980 áprilisában ugyanis új magyar szabvány lépett életbe a játékokra.

Már korábban tilalmi listára került mindenfajta csúzli, robbanótöltet és fémvégű dobónyíl. Ekkor pedig megtiltották az üveg használatát játékkészítéshez, a fémből készült játékok széleit le kellett kerekíteni, játékbárdokat, kardokat, tőröket nem szabadott fémből, fából gyártani.

Az ilyen lemezjátékok közül, mint ami a képen is látható a fiúk kezében, semmi nem hagyott mély nyomokat bőrömön, legfeljebb a lelkemben. Kapható volt akkoriban egy favágópersely lemezből: a fatönkre kellett helyezni a pénzérmét, amire egy idióta képű baltás sújtott le gombnyomásra, s a pénz a perselybe hullott. A buta mosolyú favágót nézve éreztem meg először, hogy van tudatalatti. Nem tudtam ugyanis megmagyarázni a félelmemet, de valami megüzente odalentről, hogy vannak mosolygó arcú gyilkosok is. Néha még ma is álmodom ezzel a kis, bolond fickóval.

Mindenféle más lemezjátékom is volt, például egy AK mintájú géppisztolyutánzat, laposelemet lehetett tölteni a tusába, és akkor, ha meghúztuk a ravaszt, torkolattűz gyanánt a cső elején kis piros lámpa villogott, és még kerregő hangot is adott a fegyver. Ezzel játszottunk Sztálingrádot a ház körül. De ebbe különösebben nem lehetett belehalni. Sokkal jobban szerettem a patronos pisztolyt: abba durranószalagot kellett fűzni, rajta légypiszoknyi kis pöttyök sora volt a durranóelegy. Minden ravaszhúzásnál újabb ilyen kis pöttyöt tolt az elsütőszerkezet a kakas alá, és az eredmény viszonylag értékelhető pukkanás lett. Tipikus kisipari termék volt, amolyan búcsúfia. Gondolom, ezt is a betiltották. Biztos mérgező volt a füstje, vagy ha megettük volna a tölteteket, hasmenést kaptunk volna, s az is lehet, hogy a barna műanyagmarkolatból vált ki agresszív színezék, s ettől jelentek meg rajtam anyajegyek. Nem tudom. Úgy emlékszem, a szalagos durranós pisztoly a nyolcvanas évekre eltűnt. De lehet, hogy csak kinőttem belőle.

A betiltott fémkardokról is eszembe jut egy emlékem ebből az időből: a búvártőr. Ha jól emlékszem, 1980 körül, vagy talán pont abban az évben vásároltam a pestlőrinci sportboltban egy alumíniummarkolatú, fogazott pengéjű búvártőrt, sárga műanyagtokban. Nyilván nem játéknak, hanem sporteszköznek minősült. Igazából a kiserdei túléléshez kellett ez nekem, mert búvárkodni amúgy csak a Május 1. strand mélyvizében tudtam volna vele, de ott az úszómester nyilván rövid úton kivágott volna a medencéből, ha a fürdőzők közt egy ilyennel megjelenek. Ám határozottan emlékszem, hogy a kiserdőben gyakran sétáltattam az oldalamon a sárga tokos, bumszli búvártőrt. Mert akkor én már erdésznek készültem, s bizonyos Zubogány Zoltán volt a példaképem, aki a régi magyar Kárpátokban, valahol Ungvár fölött volt erdész, csodálatosan nagy erejű ember, aki a medvével is megküzdött, ha szükséges volt. Hát ezért kellett nekem ez a tőr, ha netán egy medve a kiserdőben...

Természetesen a késdobálást is meg kellett tanulnunk. Iszlai Zoli volt köztünk a legnagyobb késdobáló, öt-hat méterről is biztonsággal számolta ki az eldobott kés pördülését, hogy az a hegyével érkezzen a kiszemelt fához, s rezegve álljon bele. No, de próbálkoztam én is. Volt egy találkahelyünk az erdőben, a Nyárfás. Ide járt ki a bandánk, még a lányok is. Itt gyakoroltunk a fákon – amiből látszik, hogy nem az elvakult természetvédő ambíciójával akartam én erdész lenni. Talán még ma is látható a fák kérgén a sok dobás nyoma, de nyoma van annak az én bőrömön is. A bumszli búvártőr ugyanis nehezen akart beleállni a fába, jó erősen meg kellett ahhoz dobni. Mindegy, nem akarom részletezni, egyszer rosszul számoltam ki a pördülést, markolattal találtam el a fát, a tőr pedig visszapattant. Még épp el tudtam húzni a fejem, így a kés csak a vállamba állt bele.

Játszottunk üveggel is, dianás üvegből locsoltuk egymást a kánikulában, míg össze nem koccant a két üveg, máig az ujjamon a nyoma. De még az ártalmatlan bőrlabda is veszélyes volt ránk olykor, egyszer beletört egy védésbe a csuklóm. Egyik ismert kollégám a fél szemét hagyta ott a gyerekkorban: unokatestvére véletlenül kilőtte csúzlival. Mondhatnám, hogy veszélyes gyerekkorunk volt, de nem igaz. Csak próbálgattuk az életet, ami néha életveszélyesnek bizonyult. Gondolom, ez másokkal is ugyanígy történt.

Veszélyes gyermekjátékok
07.17. Veszélyes gyermekjátékok. zu Csordás - Fotó: Balogh P. László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.