A bikinivonal április negyedikéje

A bikini már legalább 15 éve hódított Magyarországon, amikor ez a felvétel 1976 júniusában elkészült. Bár a képen nem annyira látszik, a fürdőruha-divat ekkori állása szerint a női test terra incognitái erősen csökkenő tendenciát mutattak.

Vagyis hát egyre kevesebb fel nem tárt terület maradt. Persze, előttünk állt még a monokini és a tanga nagy hódítása, melyek után tényleg eltűnt szinte minden „fehér folt". 1976-ban azonban még az Április 4. KTSz modelljei nem tartottak itt.

Ebben az esztendőben nagy híreket nem írhattak a tudósítók a strandviselet divatbemutatóiról. A cikkek főleg az anyagok és a színek változásairól szóltak. A fazonok 1975-höz vagy 1974-hez képest változatlanok - legfeljebb az figyelhető meg, hogy kissé ravaszabbak az egyrészesek kivágásai, s merészebbek a bikinik. A felső résznél már egyre kevésbé alkalmazzák a műanyag melltartó kosarat, s egyre divatosabbak a testhez tapadó holmik. Az anyagok tekintetében a hagyományos pamut karton mellett egyre több a szintetikus textilből készült fürdőruha: a jól száradó és rugalmas poliészter és a poliamid. Ami pedig a színeket illeti: az egyszínűt 1976-ban éppen kiszorítja a mintás viselet.

Ma már valószínűleg kevesen emlékeznek rá, de a magyar „fürdőruhaipar" egyik fő gyártó bázisa éppen az Április 4. KTSz volt. Ennek a „kisipari termelőszövetkezetnek" (hogy fölfejtsem a ktsz jelentését) látjuk itt felvonulni a termékeit, mégpedig a kor legismertebb magyar manökenjein. Egyébként az Április 4. KTSz-en kívül a Budapesti Finomkötöttárugyár, a Fővárosi Ruhaipari Vállalat, a Váci Kötöttárugyár és a Verseny Ruházati KTSz fürdőruháit lehetett még kapni a boltokban. Vagy NDK importot. Férfi úszónadrágból koreait és jugoszlávot is. Sőt: „a legújabb divatú termékek választékának bővítése céljából kis mennyiségben jó használati tulajdonságokkal rendelkező, szép kivitelű, tőkés országokból származó (olasz, spanyol, osztrák) fürdőruhákat kínálnak"- írta egy korabeli fogyasztóvédelmi lap. A férfiúszók és az olcsóbb női szettek 100-200 forintba kerültek, a minőségibb női darabokért azonban 300-500 forintot is elkértek.

Nyilván nem a magas fürdőruha árak miatt, de éppen ekkoriban, a hetvenes évek közepén bontott zászlót egy kis társaság a délegyházi bányatavaknál, amely teljesen elvetett mindennemű fürdőruhát és fehér foltot. Még a bikinit is. Ezt neveztem a bikini vonal április 4.-éjének. A fiatalabbak kedvéért talán csak annyit, hogy április 4. a „felszabadulás" piros betűs ünnepe volt.

 

fürdőruha
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.