Kell egy bűnbak

Hollywood egyik aranyszabálya: annyit érsz, mint az utolsó filmed. Ez alapján Josh Trank rendező karrierjének minden bizonnyal vége, mivel az általa jegyzett A Fantasztikus Négyes újraindítása a tengerentúlon minden idők egyik leggyengébben teljesítő képregény-adaptációja lett: csupán bő 26 millió dolláros nyitóhétvégét produkált (nálunk csak most indult a mozikban).

A pontos költségvetést nem tudni, de mivel a stúdió minimum 60 milliós nyitásra számított, biztosak lehetünk abban, komoly befektetésről van szó. A gyártó 20 Century Fox pedig mindent elkövet, hogy a bukást és a balhét elvitesse az ifjú rendezővel, aki azonban nem hagyja magát bedarálni, így elképesztő médiafigyelmet kapott a produkció. Persze főleg negatívat.

Harcostársak az űrben
Harcostársak az űrben
Forrás: Intercom

Az elmúlt hónapokban kiszivárgott információk szerint a Fox kényszerből indította el az új A Fantasztikus Négyes mozit csupán tíz évvel a korábbi verzió után, mert attól rettegtek, hogy vissza kell adniuk a jogokat a Marvelnek. A másik opciót, hogy a korábbi csapattal (Jessica Alba és Chris Evans főszereplésével) készítsenek egy harmadik részt, már korábban elvetették. A gondolat, hogy a legmenőbb független filmes színészekkel (Miles Teller, Michael B. Jordan, Jamie Bell és Kate Mara) újrakezdjék az egészet, méghozzá Josh Trank vezetésével, bomba jó ötletnek tűnt.

Trank ugyanis Az erő krónikája című első egész estés művével bizonyította, hogy képes eleganciával történetet mesélni, méghozzá fillérekből. Később azonban jöttek a baljós előjelek. A stábból kiszivárogtatták, hogy Trank magába forduló alkat, senkivel sem kommunikál a stábból, és senki nem mehet a közelébe. Más hírek szerint olyan megszállottan akarta irányítani a forgatást, hogy még azt is megmondta, mikor pisloghatnak a színészek.

Mindeközben elhalasztották a tervezett bemutatót, mert semmiféle képi anyag nem állt rendelkezésre. Legalább hat író dolgozta át a forgatókönyvet, és Tranket kényszerítették arra, hogy félkész sztorival induljon el a forgatás. Most már tudjuk, így is végződött...

Időközben Trank egyre inkább bűnbaknak tűnt, és elveszítette az egyik Star Wars-előzményfilm rendezői székét is. A Disney nem magyarázta a döntést, de a pletykák szerint a rendező botrányos viselkedése (állítólag a kutyái leamortizáltak egy házat, melyet a Fox bérelt neki) és A Fantasztikus Négyes forgatása során kialakult válság miatt döntöttek így. A Fox producerei végül félreállították a rendezőt, és végül csak konzulensként volt jelen.

Miután A Fantasztikus Négyes elindult a mozikban, és a kritikusok lesújtó véleménnyel voltak a műről (a kritikákat gyűjtő és rendszerező Rotten Tomatoes oldal szerint mindössze 9 százalékon áll a film), Trank Twitter-oldalán közölte a világgal, hogy egy évvel ezelőtt neki volt egy „»fantasztikus« verziója a filmből, de azt már soha senki nem fogja látni”. Néhány óra múlva eltűnt a bejegyzés, de nem csodálkoznánk, hogy ha Trank soha többé nem dolgozna a Foxnak.

Persze a stúdiónak sem ez az első ügye: annak idején David Fincher határolódott el tőlük az Alien 3. premierje után. Igaz, ő ezt egy hosszú és kíméletlenül őszinte levélben tette. Tény: A Fantasztikus Négyes nem jó film. Nincs benne akció, de még igazi ellenlábas sem. Olyan, mint egy tévésorozat pilotja, mely csak felvezetésként értelmezhető. Pedig az alapötlet remek volt: ne azzal foglalkozzunk, hogy a szuperhősök akcióznak, hanem inkább a személyes problémáik legyenek előtérben.

Azzal, hogy a szereplők akaratuk ellenére megkapják az erőt, és megtanulnak együtt élni vele. A látottak alapján nagyon nehéz megállapítani, hogy mi lett volna, ha Trank végig le tudja vezényelni a forgatást és a vágást. Illetve, ha a Fox idejekorán lép közbe, és úgy dönt, nem ennyire kísérletező produkciót akar. De ez már a vetítőkön kívül játszódó krimi.

A Fantasztikus Négyes - Forgalmazza: Intercom

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.