Kegyelmet kértek neki, de a kormány rendíthetetlen

Virág Csaba hiába kért „kegyelmet" halála előtt a budai Várban található országos villamos teherelosztó számára L. Simon Lászlóhoz írt levelében. A kormány úgy határozott, le kell bontani az épületet.

Az országos teherelosztó korának építészeti remeke
Az országos teherelosztó korának építészeti remeke
Googlemaps

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) a héten állásfoglalást adott ki a kormányhatározattal szemben, így indokolva: „A Budavári Országos Villamos Teherelosztó különös ­épület. Különös, mivel építésének idején a korszak (1978) nemzetközi szellemiségét bátran vállalta. Tömegében, léptékében szerényen illeszkedett a polgárváros léptékéhez, miközben arculatában, anyaghaszná­latában kora konstruktív eszközeit használta. A szakma besorolta a vári – II. világháború utáni –
progresszív foghíjbeépítések sorába."

A felhívást a teljes elnökség aláírta, a nemrég megválasztott elnökkel, Krizsán Andrással, az új budavári Miniszterelnökséget tervező Zoboki Gáborral és az építészeti műsorairól ismert Osskó Judittal együtt. Lapunknak Krizsán elmondta, bár egyesek vitatják az épület értékeit, de az építészek többsége a 70-es évek kiemelkedő kortárs magyar alkotásának tartja. Kétségtelen, hogy mivel ipari használatra épült, a tűzveszély miatt azbesztszigetelése van, amitől meg kell szabadítani. Ennek ellenére meg kellene menteni, és új funkciót találni neki. Lapunk kérdése: nem lenne alkalmas a jelenleg raktári körülmények között leledző Építészeti Múzeum számára?

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.