Névtelen feljelentés a magán-Játékszín ellen

Október 30-án ünnepli a Játékszín a 100. születésnapját, és ekkor tartja nyitóelőadását magánszínházként a Teréz körúti teátrum a Mr. és Mrs. című előadással. Németh Kristóf, Bank Tamás, Szűcs Attila és Metz Alexandra magánszínházában abban reménykednek, 2013 tavaszára „csúcsra járatják” az intézményt havi 15-20 előadással.

Kezdetben a nemrég megszűnt két színház, a Játékszín és a Budapesti Kamaraszínház korábbi produkciójából táplálják a repertoárt, február környékén jönnek az új bemutatók. Az első négy „örökölt” produkciójuk: a Mr. és Mrs., Churchilltől az Édes bosszú, Millertől a Lefelé a hegyről, valamint Pozsgai Zsolt műve, a Liselotte és a május. A bevételt pedig – többek között – az épület bérbeadásából, a jegyekből és a társaságiadó-jóváírásból (TAO-ból) remélik.

Németh Kristóf tájékoztat
Budapest, 2012. október 29. Németh Kristóf ügyvezető igazgató beszél a továbbiakban magánszínházként működő Játékszín sajtótájékoztatóján Budapesten 2012. október 29-én. Mellette ül Metz Alexandra ügyvéd (b), Bank Tamás produkciós igazgató (b2), és Szűcs Attila gazdasági igazgató (j). MTI Fotó: Kallos Bea

Egyelőre csak szóbeli megállapodásaik vannak a színészekkel, hamarosan ezt írásban is megerősítik. Velük tart – többek mellett – Vári Éva, Hernádi Judit, Tímár Éva, Dobó Kata, Verebes Linda, Gálvölgyi János, Hajdu Steve, Szilágyi Tibor, Pindroch Csaba, Balikó Tamás, Rátóti Zoltán és Tahi Tóth László.

Lapunkhoz eljutott az a Fővárosi Főügyészséghez benyújtott közérdekű feljelentés, amelyet ismeretlen személyek által elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt tettek a Játékszín munkavállalói közül páran. Mint írják, nevüket nem merik nyilvánosságra hozni. A feljelentésben azt kifogásolják: olcsón, jóval az értéke alatt, 3,1 millió forintért, pályázat nélkül vehették meg a Játékszínt működtető gazdasági társaságot Némethék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Ez pedig megalapozza a bűncselekmény(ek) gyanúját.

A feljelentés kapcsán Németh Kristóf lapunknak elmondta: a magánszínház munkatársa lett jó néhány korábbi játékszínes dolgozó, így nem értik, miért tesznek feljelentést a nevükben. Ő maga nem foglalkozik ezzel, hiszen ismeretlen tettesekről szól a feljelentés, nem érzi megszólítottnak magát. A főügyészséghez szóló levél arról ír, érthetetlen, miként lehet 10 millió forintos vesztesége a színháznak, hiszen 20-30 millió forintot hagyott a „kasszában” az előző igazgató, Balázsovits Lajos. Németh erre úgy reagált: ebből kellett 25-26 milliót az utolsó hónapok fellépti díjaira, végkielégítésre költeni. Maradt azonban – többek között – rezsi, bérleti díj, közös költség, a végelszámolás díja, az átadás-átvétel közötti időszak megbízási díja, a méregdrága védelmi rendszer finanszírozása, továbbá a NAV felé 6,5-7 millió forintos TB-járulék elmaradása.

A feljelentésben az is áll, a cégben benne maradt a parlament által megszavazott, és a mai napig vissza nem vont állami támogatás időarányos része és körülbelül 20 millió forintos TAO-támogatás. Az előbbiről szó sincs, májusig kapta a teátrum az állami támogatást. TAO-tartalék valóban van a cégben, bár körülbelül 20 millió forintnyit felvett már a Balázsovits vezette Játékszín. Azt persze tudni kell, nem könnyű manapság rávenni egy nyereséges hazai vállalkozást, hogy támogasson színházat a jegybevétele nyolcvan százalékáig, még akkor sem, ha azt leírhatja az adójából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.