Kattintva segíteni a Wikipédián

Adományt gyűjt működtetéséhez, és reklámmentességének megőrzéséhez a Wikipédia, a világ legnagyobb, folyamatosan szerkesztett enciklopédiája. Az adománygyűjtési felhívás néhány napja minden wikipédiás oldalon megjelenik.

– A világ ötödik leglátogatottabb weboldalaként jegyzett gigantikus tudástár működése nincs veszélyben – szögezte le megkeresésünkre azonnal Gervai Péter, a magyar oldalt támogató Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke. A héten indult adománygyűjtés rendszeres a Wikipédia történetében, amely kezdettől a támogatóknak köszönhetően tud reklámmentes, azaz független maradni, és minden hónapban immár félmilliárd olvasót kiszolgálni világszerte.

A Wikipédia szobra a lengyelországi Slubicében
A Wikipédia szobra a lengyelországi Slubicében

Jimmy Wales, az alapító nem egy profitorientált céget akart reklámcsíkokkal, hanem valami különlegeset létrehozni 2001-ben. Mint fogalmazott: olyasmi a Wikipédia, mint „egy könyvtár vagy egy nyilvános park. Egy olyan hely, ahova mindnyájan el tudunk menni gondolkodni, tanulni és tudásunkat megosztani másokkal.” Az önkéntes szerkesztőkkel –azaz hobbiból, nem fizetésért dolgozókkal – előállított tartalom szabad felhasználású, fizetni nem kell érte, de a felhasználási feltételeket be kell tartani.

Az összességében két-háromezer – rendszeresen és rendszertelenül alkotó – szerzőnek köszönhetően egyre információgazdagabb, jelenleg már több mint 280 ezer szócikket tartalmazó magyar oldal támogatói is mind többen vannak, a tőlük származó adományok átlagos összege két és fél ezer forint. A Wikipédia adománygyűjtési felhívása szerint, ha mindenki, aki olvassa a felhívást, 500 forintnak megfelelő összeget átutalna, egyetlen nap alatt összegyűlne az éves működési költség.

Az adományok a világ minden tájáról az amerikai központba, a Wikimedia Foundation számlájára futnak be, onnan fedezik a szerverek működtetési költségeit, az adminisztrációs kiadásokat és tartják fenn az összes, 286 nyelven elérhető Wikipédia-oldalt. – Évente összességében mintegy 40 millió dollárt adakoznak a költségekre az olvasók, akik ezzel lényegében a zavaró reklámokat tartják távol az oldalakról – hangsúlyozza a magyar egyesület elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.